Balears 13/05/2017

La natura, sempre generosa a l’hora de regalar aromes

Un centenar de botelles esperen a ser omplertes d’herbes diverses i anís

M. Barceló
2 min
Els anissos agafaran color a mesura que avanci la maceració. A la foto, herbes de dos anys.

PetraLavanda, campanetes, flor de taronger, senyorida, vauma, vinagrella, flor de romeguer, vidauba, camamil·la, garrova verda, garrova seca, olivera, menta, herba-sana, rotaboc, herba de Sant Joan, pi, mata, ruda, trepó marí, herba lluïsa, romaní, tarongí, tem, fulla de noguer i fulla de níspero és el menú d’herbatge escollit. Cada recol·lector triarà al final les herbes que més interessi a les seves preferències aromàtiques i de dolçor.

“Els ingredients per fer les herbes poden variar d’un any a l’altre, perquè no sempre han aparegut les herbes desitjades en el dia marcat per fer les herbes”, apunten les mestresses més enteses en el ritual. “Enguany hem localitzat vidalba, però hi ha anys en què no n’hem trobat. Depèn de la floració de cada any”, remarquen.

Una gran taula serveix d’expositor de la recol·lecta. Després s’hi trossegen els vegetals, abans de la tria. Mentrestant, dins una ribella s’aboquen, en porció variable i a gust del consumidor, els anissos que han d’amarar les herbes en volum adequat per fer herbes dolces o seques. Un centenar de botelles esperen a ser omplertes d’herbes diverses i anís mesclat en una proporció de tres quartes parts de dolç (de 25 graus) i una de sec (de 40 graus) per aconseguir herbes dolces (de 28 graus), i a l’inrevés per a les seques (de 36 graus). Cap botella sol tenir el mateix gust, perquè depèn de la varietat i quantitat d’herbes. Després d’un temps de maceració, que depèn també de la base vegetal i el licor mesclat, arribarà l’hora de l’avaluació. A partir dels tres mesos, alguns combinats ja permeten un bon tast i ofereixen un equilibri de sabors. “El període de repòs, amb poca llum i en un indret amb temperatura estable, pot variar segons evolucioni la maceració de les herbes dipositades i la càrrega d’anís destil·lat”, precisen.

stats