EDUCACIÓ
Balears 24/09/2016

El menjador també pot ser ecològic

El CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró engega un projecte per impulsar els hàbits alimentaris

Martí Gelabert
3 min
PROXIMITAT El menjador del centre d’Alaró, acabat de remodelar, dóna servei a 90 alumnes.

PalmaSeria viable una xarxa d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMIPA) que s’encarregui de gestionar el servei de menjador de cada centre? Pel president de l’AMIPA del CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró, Bartomeu Noguera, pot ser una alternativa possible amb vista a un futur proper. Almenys, des d’aquest mateix centre, els pares i mares s’han conjugat amb l’equip directiu per obrir fronteres i reconvertir el servei de menjador.

Fa dos cursos la iniciativa va començar a sorgir a les assemblees organitzades per l’AMIPA. L’objectiu s’anà gestant fins a aconseguir que, aquest curs, l’escola hagi introduït un servei de menjador ecològic i de proximitat. La recepta és clara: un 50% dels aliments que se serveixen ha de ser de producció ecològica, igual que el 50%, també, han de ser productes locals. “Més que menjar verdures, la intenció és intentar comprar aquí”, destaca Noguera.

L’AMIPA ha contractat un cuiner, un ajudant de cuina i quatre monitors. Una comissió integrada per tres pares i mares i tres persones de l’equip del centre gestiona el servei. “Tenim els mateixos objectius”, diu Noguera, qui celebra la participació dels directius, ja que estan en contacte directe amb els infants.

Projecte educatiu

“La idea és vetlar per anar millorant”, subratlla Noguera. L’AMIPA vol posar en valor el menjador més enllà dels menús. I el centre, en aquest sentit, també hi vol fer una aposta clara. És per això que, enguany, el projecte col·lectiu del CEIP va dirigit a l’educació de bons hàbits alimentaris. De moment, la resposta a l’escola està sent bona. Aquest canvi de model ha estat impulsat amb l’ajuda d’una nutricionista de l’associació Menjadors Ecològics de Catalunya, que també ha donat suport al centre per introduir aquest tipus d’alimentació.

L’autogestió del servei s’ha acompanyat, així mateix, d’una ampliació del menjador. Només en aquesta setmana ja s’han arribat als 90 menús en un dia, xifra màxima de l’any passat.

Però què és exactament un menjador ecològic? L’associació que ha assessorat el CEIP en defineix en diversos punts bàsics el funcionament. El primer ingredient indispensable és el consum diari de verdures ecològiques i de proximitat, que escassegen a la majoria de centres. També, un cop per setmana com a mínim, s’ha d’oferir proteïna vegetal ecològica (per exemple, la combinació de cereals i llegums). Tot plegat s’afegeix al consum del 50% ecològic i de proximitat i que el servei de menjador estigui inclòs en el projecte educatiu del centre. De fet, aquest darrer punt també és una de les mesures que més celebra Noguera. “S’ha de donar valor al temps de menjador”, apunta. En aquesta línia, indica que el personal del menjador podrà estar molt més en contacte amb els infants. D’aquesta manera, el centre d’Alaró pretén construir aquesta xarxa educativa i alimentària.

Problemes des de l’Administració, explica Noguera, no n’hi ha haguts, malgrat que la Conselleria ha advertit que “no és fàcil” gestionar el servei. Ara bé, des de l’AMIPA en són conscients. Noguera coneix altres projectes que no han sortit tan bé, però es fixa més en aquells projectes d’èxit. “No ho hem duit a terme perquè en siguem experts”, relata. La intenció va més enllà. Per això s’han assessorat. A més, el projecte del menjador ha de rebre l’aprovació del Consell Escolar. Enguany serà un any de test, tot i que les expectatives per part de la comunitat educativa són molt altes.

stats