EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 25/10/2014

Els instituts passen pàgina i deixen enrere el TIL

El 79% dels IES ha tornat al projecte lingüístic del Decret de mínims, segons dades dels directors

Mercè Pinya
2 min

PalmaEl temps és or i els instituts no han esperat que el Tribunal Suprem admeti a tràmit el recurs de cassació del Govern contra l’anul·lació del TIL ni a la confirmació del TSJIB d’ahir de la suspensió cautelar de la seva aplicació. El TIL ja és més cosa del passat que del present i el 79% dels 48 instituts de Secundària de les Illes que han respost el qüestionari de la Federació d’Associacions de Directors d’Educació Secundària de les Illes Balears (FADESIB) han retornat al projecte lingüístic anterior al sistema trilingüe de José Ramón Bauzá. A les Illes hi ha un total de 68 IES, per la qual cosa l’enquesta reflecteix la situació del 71% dels centres.

En concret, el 50% ho ha fet de definitivament, mentre que un 29% ho fa de manera transitòria mentre aprova un projecte definitiu.

L’informe dels directors revela, així mateix, que en 19 centres s’ha produït un increment mitjà d’1,2 hores setmanals de les hores de classe impartides en anglès a 1r d’ESO. Les matèries triades per oferir aquest increment són, principalment, les optatives i plàstica. En qualsevol cas, apunten que, pel que fa al nombre de grups i d’alumnes amb els quals s’imparteixen les matèries en anglès, “la situació és diversa i demostrativa que cada centre l’adapta a la seva realitat socioeducativa i a la disponibilitat de recursos”. Això significa que en alguns casos la matèria en anglès s’imparteix només en alguns grups i en alguns casos a tots els grups, però no a tots els alumnes, amb grups flexibles o assignatures optatives.

D’aquests centres, 16 tornen a aplicar el programa de Seccions Europees, 2 el programa del British Council i 2 el pla pilot plurilingüe.

Pel que fa a les hores impartides en castellà, no s’experimenta cap increment en 25 centres; en 10, sí; i la resta (13) no n’aporten dades. Les matèries més impartides en castellà són, majoritàriament, l’educació física i els processos de comunicació.

El Govern, en evidència

Les dades dels directors han tornat a deixar en evidència la Conselleria d’Educació, que insistí reiteradament a principi de curs que la majoria dels centres educatius tenien el PTIL aprovat. L’informe de FADESIB conclou, en canvi, que el 81% dels centres no tenia el Projecte de Tractament Integrat de Llengües aprovat abans de dia 24 de setembre, data en què el TSJIB en va suspendre cautelarment l’aplicació. Unes xifres radicalment diferents de les que oferí el deposat secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas, dia 9 de setembre, i que situava en el 70% els centres de les Illes Balears que ja havien aprovat els projecte TIL.

El president de la Federació d’Associacions de Directors de Secundària, Antoni Morante, tornà a estirar les orelles ahir als responsables d’Educació en recordar que “els centres continuen a l’espera de rebre les instruccions que han reclamat per escrit a la Conselleria”.

En qualsevol cas, Morante afegí que, “al marge d’això, la situació és d’absoluta normalitat” i destacà que la prioritat en el procés de tots aquests canvis que han liderat els claustres de professors i els equips directius arran de la suspensió i anul·lació del TIL “ha consistit en tot moment que no es produeixi cap tipus de perjudici ni a l’alumnat ni a les seves famílies”.

stats