Balears 14/08/2013

Els enginyers forestals diuen que les retallades no han tengut cap incidència en l'incendi d'Andratx

Els col·legis d'enginyers i enginyers tècnics demanen a l'Administració mesures concretes de gestió que permetin "entrar als boscos" i reduir la biomassa.

Jaume Perelló
1 min

PalmaEls col·legis professionals d'Enginyers de Forests i d'Enginyers Tècnics Forestals consideren que les retallades produïdes en les empreses competents en la prevenció i l’extinció d'incendis, i en la gestió dels espais naturals protegits, "no han suposat en cap cas, un empitjorament de les causes que han motivat un dels majors focs forestals a les illes de les darreres dècades", segons han dit en un comunicat.

Cal recordar en tot cas que la causa principal de l'incendi va ser el llançament del caliu d'una torrada a la zona de Sa Coma Calenta, a Andratx. El propi autor d'aquests fets els va reconèixer davant el jutge.

Els enginyers i enginyers tècnics forestals sí s'han mostrat crítics amb la prevenció d'incendis, i en concret en la gestió dels boscos. Aquests organismes han afirmat que "no resulta admissible que els instruments vigents d'ordenació dels recursos naturals de la Serra de Tramuntana (PORN) o de la Xarxa Natura 2000, siguin actualment una barrera per fer una aclarida de millora, una tala per biomassa, una recuperació de cultiu o que directament no es permetin els aprofitaments forestals a pendents superiors al 30 %, actuacions que poden ser favorables a tenir uns boscos amb menys combustible i amb menys continuïtat, i que poden contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la Serra". En definitiva, demanen "poder entrar als boscos" i retallar la biomassa que actualment s'hi acumula.

stats