Balears 13/11/2013

Una família mallorquina lluita a internet contra una obligació medieval

La parella ha posat en marxa una petició via Change.org després que "una marquesa" els reclamàs 1.800 euros per una casa heretada

ARA Balears
2 min

PalmaUna parella mallorquina ha decidit lluitar a través d'una petició a Change.org per l'abolició d'una obligació medieval amb què, segons expliquen, "una marquesa" pretenia cobrar-los 1.800 euros d'una finca que ni tan sols era seva, just perquè en el passat havia estat de la família noble. Segons Beatriz Garcia i Xus Sastre l'home va heretar la casa i la parella en va comprar la part del germà, però un bufet d'advocats els va exigir 1.800 euros "com a pagament de l'alou", un 2% del valor de la transacció.

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans 'alou' significa "propietat territorial lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial". És una figura que es contraposa al feu, però per aconseguir tenir la finca lliure de càrregues podia ser necessari pagar una quantitat determinada -fins i tot en espècies-, entre més obligacions. Tot i que aquest deure vers els propietaris de la terra -els nobles i, al seu torn, el rei- estava generalitzat en l'època medieval, ve del dret romà. En l'evolució del dret fins a l'actualitat encara es conserven algunes d'aquestes càrregues feudals sobre terrenys i finques i en alguns casos fins i tot s'haurien de pagar en gallines.

La família Sastre-Garcia se'n va poder salvar, segons que expliquen, perquè en l'anterior transacció la família noble no va reclamar l'obligació i, per tant, va prescriure. Però a més afegeix que el despatx d'advocats de la noble els reclamava un 2% del valor de la transacció quan, en teoria, només es podia exigir sobre el valor de la terra. Tot i que se'n varen sortir sense pagar Beatriz Garcia va quedar prou indignada per posar en marxa la recollida de suports a través d'internet en què reclama al Parlament que aboleixi la figura de l'alou, "un dret feudal vigent en el segle XXI".

stats