Balears 22/08/2016

Les dones llicenciades cobren un 25% menys que els homes

Un estudi del Ministeri d'Educació detalla, també, que la taxa de desocupació és més baixa en ells que en elles

Martí Gelabert
2 min
DISSECCIONAR EL FUTUR  Decidir quina via acadèmica és la millor per a cada alumne requereix sospesar factors personals, familiars, socials  i laborals.

PalmaTens estudis universitaris? Els teus ingressos són majors. Ets dona? Cobres un 25% menys que els homes. Aquestes conclusions les detalla un estudi elaborat pel Ministeri d'Educació, en què s'assegura que els homes llicenciats cobren una mitjana de 25.311 euros anuals, mentre que les dones perceben 18.972 euros. De fet, aquesta diferència es dóna en tots els graus d'estudis assolits i, encara que no ho sembli, en aquest cas exposat és on es redueix més la distància. En concret, la major diferència es produeix si ens fixam en aquelles persones que tenen estudis primaris o inferiors: elles cobren 6.568 euros, mentre que ells, 9.268 –és a dir, un 28,9% de diferència.

Pel que fa a les taxes de desocupació, els homes presenten millors xifres que les dones sigui quin sigui el nivell educatiu assolit. A Balears, per exemple, el percentatge se situa en 8,2 punts per ells i 9,3 punts per elles. Això sí, en el cas de les dones, les de Balears són les que tenen una taxa inferior. A Catalunya la diferència encara és major: 8,3 punts per ells i 10,9 per elles.

A l'altre extrem es troba Canàries, amb el 22,4%. Ara bé, cal fer una ullada a les dades de la Unió Europea. La mitjana estatal de la taxa de desocupació se situa en el 10,4% si parlam d'homes i en el 14,1% si es tracta de dones, mentre que a la UE és del 4,7% i 5,7%, respectivament.

Malgrat que Balears és de les comunitats amb una taxa de desocupació més baixa en persones amb estudis superiors, l'estudi observa que les Illes tenen el pitjor percentatge de nivell de formació en adults d'entre 25 i 34 anys, ja que només un 31,1% té estudis superiors. A Catalunya el percentatge és del 43,7%, tres punts per sobre de la mitjana estatal. Al País Basc, per exemple, aquesta xifra arriba al 56,2%. Si s'amplien els límits de 25 a 64 anys, les Balears són la segona comunitat amb pitjors resultats: només un 27,2% té estudis superiors. A Catalunya, una micona més: el 37,5%.

stats