Balears 16/10/2017

La compra d'espais emblemàtics i el patrimoni es queden un 40% de la recaptació de l'ecotaxa

El Govern aprova els 62 projectes nous que es finançaran amb l'impost el 2018

Carmen Buades
2 min
L'Ajuntament ja va presentar la compra dels Canons com a proposta l'any passat.

PalmaAproximadament un 40% dels doblers recaptats durant el 2017 a partir de l'impost de turisme sostenible es destinaran a projectes relacionats amb l'adquisició d'espais emblemàtics o amb el patrimoni històric i cultural –com la compra de la finca dels Canons, a Artà–. Són 20 de les 62 noves propostes que es finançaran amb els 49 milions d'euros del pla d'impuls del turisme sostenible, als quals s'han de sumar 15 milions més que es destinen a finançar vuit projectes de la convocatòria del 2016 que tenien caràcter pluriennal.

Ho ha explicat aquest dilluns el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, després de la reunió de la comissió que adjudica els projectes. Es destinaran vuit milions d'euros a projectes relacionats amb la diversificació econòmica, la formació i la transició energètica i 8,2 més a projectes relacionats amb el medi natural i les infraestructures d'aigua. Els 9 milions d'euros restants entren dins els projectes relacionats amb el medi ambient de manera genèrica.

El vicepresident ha reivindicat "l'ampli consens" que hi ha hagut a la comissió: a diferència de l'any passat, on la proposta del Govern es va aprovar però va tenir l'oposició de diversos membres del ple, en aquesta convocatòria només hi han votat en contra el GOB i Amics de la Terra, mentre que PIME de Menorca i d'Eivissa i una part de la FELIB s'han abstingut.

Per illes, Mallorca es queda la major part de la inversió, amb 29,7 milions d'euros en propostes. Menorca en rebrà 9; Eivissa, 7,5 i Formentera, 2,1. Els acords hauran de ser ratificats a finals de setmana pel Consell de Govern, però Barceló ja ha valorat les millores que aquesta convocatòria ha incorporat respecte de la de l'any passat, amb una nova baremació per puntuar els projectes, per exemple, i ha assegurat haver trobat una satisfacció gairebé unànime entre els membres del ple.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha explicat per part seva que amb aquesta convocatòria "començam a veure la utilitat" de l'impost com a "eina de justícia social i redistributiva". Cladera ha recordat que entre el 2016 i el 2017 ja s'han adjudicat gairebé 100 milions d'euros en inversions i ha assegurat que "l'any que ve podrem parlar de més recursos" perquè està previst que s'augmenti l'import de l'impost.

També ha celebrat que es financin projectes que requereixen grans inversions i que la convocatòria vagi agafant rodatge. Amb vista a les properes convocatòries, ja hi ha 64 milions d'euros compromesos per a projectes pluriennals.

stats