CANVI CLIMÀTIC
Balears 08/07/2017

La mar balear registra temperatures 3,5 graus superiors a la mitjana

Els experts adverteixen que, a partir dels 29ºC, augmenta la mortalitat de la posidònia

Efe / C. Buades
4 min
La temperatura mitjana a la superfícia de la mar balear al mes de juny és de 21,5 graus, però enguany s’ha arribat als 26,4.

PalmaLa superfície de la mar de les Balears va registrar durant el passat mes de juny temperatures que se situen 3,5 graus centígrads per damunt de la mitjana habitual en aquesta època de l’any. Segons la informació facilitada a Efe pel SOCIB (Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears), aquest increment de la temperatura de l’aigua va produir-se tant al maig com al juny i, a més a més, “de manera ràpida i intensa”.

Si bé des del SOCIB asseguren que és normal que durant aquests mesos s’incrementi la temperatura de l’aigua amb l’arribada de l’estiu, les anomalies registrades pel que fa a la velocitat de l’encalentiment no ho són.

Durant el mes de maig, l’anomalia a les aigües de les Illes respecte de la mitjana registrada entre el 1982 i el 2015 ha quedat al voltant dels dos graus i ha arribat a un màxim de 2,14. L’increment va ser més pronunciat al juny, ja que, en comparació amb el que és habitual, la temperatura va créixer 3,56 graus.

Les temperatures màximes, però, no van ser les úniques que van augmentar a les aigües de les Illes. Segons el SOCIB, les mínimes registrades pel satèl·lit entre el gener i el març a la superfície de la mar van ser les més altes dels darrers nou anys.

Es tracta d’un fenomen que s’ha produït especialment a les aigües de la Mediterrània occidental, tot i que a la zona oriental també s’han registrat temperatures per damunt de la mitjana -en aquest cas, d’aproximadament un grau centígrad-. A la zona de les Illes, la temperatura mitjana d’un mes de maig és de 15,5 graus, però enguany la boia que té el SOCIB al canal d’Eivissa va registrar durant la primera setmana temperatures de 16,5 graus.

Des de llavors, es van produir “encalentiments significatius” entre el 7 de maig i el 5 de juny i entre el 13 i el 18 de juny. En aquests dies de l’any la temperatura mitjana és de 21,5 graus, però el passat dia 26 va arribar fins als 26,37 -una dada que després va baixar lleugerament a partir de dia 28, fins als 24,27 graus.

Impacte

L’augment de la temperatura de l’aigua, fruit del canvi climàtic, pot tenir conseqüències per a la fauna i la flora de les nostres aigües. De fet, el director de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea CSIB-UIB), Jorge Terrados, explica que aquells anys en què l’estiu registra temperatures elevades de manera continuada duen lligat “un augment de la mortalitat d’algunes de les espècies que habiten a l’ecosistema” i que l’encalentiment pot afavorir, a més a més, “el creixement de macroalgues invasores”.

Terrados afirma que hi ha estudis que mostren l’impacte negatiu que podria generar per a diverses espècies marines, com la posidònia oceànica, que és una planta aquàtica fonamental per a la Mediterrània, ja que actua com a depuradura de l’aigua, contribueix al manteniment de les platges i serveix d’ecosistema per a moltes altres espècies.

En declaracions a l’agència Efe, Terrados va explicar que “els treballs de laboratori suggereixen que a partir dels 29 graus la posidònia oceànica podria començar a experimentar conseqüències negatives”. Una de les expertes en l’estudi d’aquesta planta aquàtica és la científica Núria Marba , qui, en un dels seus treballs, planteja la hipòtesi que els estius càlids, “amb molts dies amb aigües molt càlides, properes als 29 graus, produeixen un augment de floració de posidònia i també un augment de la mortalitat” d’aquesta planta.

Ara bé, la mortalitat de la posidònia no és l’únic risc que comporta el creixement de les temperatures. Terrados explica que hi ha algues invasores, com la Lophocladia lallemandi, que “podrien desenvolupar-se més si la temperatura s’acosta als 29 graus”. Es tracta d’una alga roja que, en cas de créixer d’una manera intensa, pot tenir efectes negatius sobre la posidònia oceànica, sobretot si la planta aquàtica “ja està pertorbada per altres factors que n’han reduït la densitat o l’abundància”, com les altes temperatures o els fondejos il·legals d’embarcacions.

Els darrers estudis sobre l’impacte del canvi climàtic a la Mediterrània conclouen que l’any 2011 la temperatura de l’aigua serà d’entre 2 i 3,5 graus més elevada que l’actual i que el nivell de la mar haurà crescut entre 50 i 80 centímetres. Això suposarà la mort o la migració de moltes espècies, però també el retrocés de moltes platges -especialment les urbanitzades, algunes de les quals podrien, fins i tot, quedar completament submergides-, a més de problemes, per exemple, als dics i als ports, que hauran de suportar ones a una altura superior a l’actual que, per tant, faran que creixi el risc d’inundació.

Salut demana precaució en prendre el sol

La Conselleria de Salut recomana no prendre el sol entre les 12 i les 17 hores per tal de reudir els aproximadament cent casos de melanoma que es diagnostiquen cada any a les Balears. En un estiu que està registrant temperatures de rècord, el Govern demana que s’utilitzi crema solar, es begui molta aigua i s’utilitzin gorres, ulleres de sol i altres elements protectors durant l’exposició al sol. La Conselleria ha engegat, a més a més, una campanya conjuntament amb el Col·legi de Farmacèutics per prevenir el càncer de pell, que consistirà en el repartiment de 3.000 cartells informatius.

stats