MEDI AMBIENT
Balears 11/02/2017

La ‘Xylella’ detectada a Eivissa, la subespècie més agressiva

Les anàlisis realitzades “reforcen la tesi d’entrades múltiples” del conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal

Ara Balears
3 min
La ‘Xylella’ detectada a Eivissa, la subespècie més agressiva

PalmaPreocupació, i molta, al camp eivissenc. El brot de Xylella detectat a Eivissa correspon a la subespècie pauca, diferent de les dues varietats identificades a Mallorca (la fastidiosa i la múltiplex ), segons les anàlisis realitzades als laboratoris del Centre Superior de Recerques Científiques ( CSIC) de les plantes infectades a l’illa.

Els resultats de les primeres mostres analitzades de les plantes infectades a l’illa, en concret tres exemplars de jardí, determinen que pertanyen a aquesta subespècie. És la més agressiva i ja s’ha detectat al sud d’Itàlia, on es van haver d’arrasar més d’un milió d’oliveres per aquest bacteri.

Segons el conseller insular de Medi Ambient, Miquel Vericad, “el fet que a les altres illes s’hagin detectat subespècies diferents sembla indicar que hi ha hagut diferents entrades del patogen”.

Espècies afectades

La subespècie pauca infecta espècies comunes d’Eivissa com l’olivera, l’ametler, el cirerer, el llorer, la mimosa blava, la lavanda, el romaní, el baladre, la polígala o el romaní australià, entre d’altres, segons va informar ahir el Consell d’Eivissa.

Els serveis tècnics del departament d’Agricultura del Consell d’Eivissa estan realitzant prospeccions per tota l’illa per revisar les espècies sensibles al bacteri. En cas que es trobin nous arbres o plantes afectats, es procedirà a la seva eliminació i es farà una revisió exhaustiva del seu entorn, d’acord amb el protocol establert per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern balear.

El Consell d’Eivissa forma part, juntament amb el Govern, del grup de direcció i coordinació per combatre el bacteri Xylella fastidiosa a les Illes Balears. També s’ha creat un grup de treball a l’àmbit insular i en els propers dies es duran a terme jornades tècniques amb els col·lectius implicats.

Després de conèixer els resultats de les anàlisis, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, assegurà que el fet que s’hagin detectat diverses subespècies de Xylella fastidiosa a les Balears “reforça la tesi d’entrades múltiples” a l’Arxipèlag i que, “per tant, no és un focus que comença”.

Vidal assistí ahir a una reunió amb batles i regidors d’Agricultura de diferents municipis a la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (Felib) per “donar explicacions als ajuntaments perquè sàpiguen com han d’informar els seus veïns”. De moment, es repartiran equips per recollir mostres.

Després de la confirmació que almenys hi ha tres subespècies del bacteri a les Balears, Vidal recordà que quan se’n detectà la presència per primera vegada, la Conselleria va aplicar el protocol d’erradicació a Portocristo “pensant que era el primer brot”.

Temps de convivència

“El fet que ara surtin noves subespècies, evidentment, demostra que fa més temps que aquest bacteri conviu amb nosaltres”, indicà.

“A partir d’ara haurem d’analitzar aquest nou escenari i prendre les mesures de gestió adequades en consens amb el Consell d’Eivissa, que és el responsable de sanitat vegetal en aquesta illa, i en coordinació amb les altres illes per anar tots de la mà”, va dir Vidal.

El conseller ha assenyalat que “cada bacteri s’adapta al territori i a les varietats locals de manera diferent” i que la subespècie pauca pot tenir a l’Arxipèlag balear un comportament diferent del d’Itàlia. En aquest sentit, detallà que “no ha actuat igual a Califòrnia, França o Alemanya, on també s’ha detectat la Xylella fastidiosa ”.

Vicenç Vidal va explicar ahir al president de la Felib, Joan Carles Verd, que de moment s’aplica el protocol de contenció, “mentre Europa no s’hi pronunciï” en contra, un pla contra l’expansió d’aquesta plaga vegetal que ara haurà de validar la UE. De moment, però, el conseller està content pel consens que ha generat aquesta decisió.

stats