Societat
Balears 13/09/2013

La marea verda omple escoles i instituts

Centenars de docents donen la benvinguda al curs 2013-2014 amb concentracions als centres escolars

A. Z./e. B./j. P./a. A./m. P./m. J. F.
3 min
CEIP Sant Lluís

Palma[if gte mso 9]>

Amb TIL o sense, aquest divendres ha començat el curs escolar amb un dia que, a moltes de les escoles de les Illes Balears, no ha estat normal. Les protestes i concentracions dels professors i les samarretes verdes que duien molts docents, pares i fins i tot alumnes ho han deixat clar. La crida a la vaga indefinida i el conflicte del decret del Tractament Integrat de Llengües, que se suma a les retallades, fan que, com a mínim per ara, aquest curs no pugui ser normal. I l'oposició majoritària per part de la ciutadania a les mesures que ha pres el Govern Bauzá, segons l'enquesta de Gadeso, encara fa més difícil que es pugui parlar de normalitat, malgrat que és el que havia promès la consellera d'Educació, Joana Maria Camps.

Tot i que que el Govern balear havia prohibit que la vaga indefinida començàs avui, allò que no ha aconseguit és evitar les protestes a les portes de les escoles. I és que centenars de docents s'han concentrat a primera hora del matí als seus respectius centres, la majoria vestits amb samarretes de la plataforma Crida i altres peces de color verd. Una bona mostra són les imatges que publica Card.cat del CEIP Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç des Cardassar, on una marea verda -amb molta gent que no eren ni pares, ni mestres, ni alumnes- ha omplert els carrers del poble per donar suport a la protesta.

Les escoles hi diuen la seva

Els equips docents de molts centres, a més, no han volgut fer les protestes el silenci. Molts ens han fet arribar les fotografies que podeu veure en aquesta notícia i d'altres equips escoles i instituts han volgut enviar-nos escrits explicant perquè protesten. Tot seguit podeu llegir els del CEIP Joan Benejam, el CEIP Francesc d'Albranca, l'IES Son Ferrer, el CEIP Ses Comes i l'IES Berenguer d'Anoia.

Els docents, a més a més, han penjat desenes de pancartes a les escoles amb el lema "Avui no és un dia normal", amb el qual pretenen simbolitzar la jornada de lluita prevista per avui. També han intentat informar els pares i les famílies sobre el perquè de les seves protestes i de la vaga indefinida -tot i que la majoria ja el saben-. Al CEIP Es Pont de Son Gotleu, per exemple, els professors repartien un full informatiu quadrilingüe: en català, espanyol, anglès i àrab. "Perquè no és cert que estiguem en contra de cap llengua. Però sí que estam en contra de fer beneitures perquè els vostres fills i filles aprenguin malament a l'escola pública", diu el prospecte.

Això sí, totes les iniciatives per fer palesa la protesta i el desacord amb el Govern s'han fet en un entorn serè, gairebé festiu, perquè aquest divendres no deixa de ser el primer dia de curs, encara que sigui estrany. De fet, molts centres també han rebut el suport dels pares i mares. És el cas del col·legi públic Duran Estrany, de Llubí, on han començat el curs escolar amb una cadena humana al voltant de l'edifici duent la samarreta verda de la plataforma Crida que identifica la lluita dels mestres. "Ho feim en senyal d'unió i d'estima", apunten des de l'associació de pares del centre.

A Menorca, l'inici de curs ha tingut una especial significació, perquè tres escoles de Maó han començat sense els seus respectius directors -fulminats per la Conselleria el juliol passat, després que es negassin a aplicar el TIL als seus projectes educatius-. Tots aquests centres han fet concentracions de protesta poc abans de començar les classes, a primera hora del matí, en solidaritat amb els seus directors expedientats.

A dos dels instituts de Maó que han perdut el director -el Cap de Llevant i el Pascual Calvó- han instal·lat, a l'entrada, una taula i una cadira buides amb un rètol on es podia llegir "Hi falta el director". Però els suports a la protesta creixen a totes les Illes Balears. La Federació de pares i mares d'Eivissa ja dóna també suport, de manera oficial, a la vaga indefinida a partir de dia 16.

Els pares han fet costat a aquesta iniciativa d'altres maneres, com ara duent les samarretes verdes, canviant les seves fotos de perfil a les xarxes socials amb el lema 'Jo també faig vaga' i fent córrer missatges de suport als mestres a través de serveis de missatgeria com WhatsApp. A l'IES Joan Alcover de Palma, per exemple, les famílies estaven ben assabentades de la situació i preocupades per l'actitud de la Conselleria. Alguns pares i mares no dubtaven a dir que són partidaris de la protesta perquè s'hi juguen l'educació dels seus fills.

stats