COMERÇ
Balears 13/12/2014

Els pobles volen anar de compres en diumenge

Campos, Llucmajor i Felanitx demanen ser Zona de Gran Afluència Turística tot l’any

M.bonnín / J. Perelló
2 min

Manacor/ PalmaLa barra lliure per a la liberalització total dels horaris comercials es pot estendre gradualment als municipis de les Illes. La Llei de comerç, aprovada a l’octubre, permet l’ampliació de les ZGAT (Zones de Gran Afluència Turística) durant tot l’any. Ara bé, també estableix uns criteris per poder destriar quins municipis poden ser considerats de gran afluència.

La declaració de ZGAT implica una llibertat horària total per als comerços de la zona, que poden obrir els diumenges i festius que vulguin amb “plena llibertat”, tal com indica la llei.

El Govern ha remès una carta als consistoris que ja són ZGAT per advertir-los d’aquesta nova possibilitat i perquè s’hi pronunciïn abans del 31 de desembre. Els primers a sol·licitar-ho han estat Llucmajor i Campos i el proper serà Felanitx dilluns que ve. Llavors, correspondrà a l’Executiu pronunciar-s’hi.

Tot i que el batle de Felanitx, Biel Tauler (PP), defensa que així es protegeix el petit comerç -perquè al poble és costum obrir en diumenge, ja que hi ha mercat municipal-, la patronal del petit i mitjà comerç Pimeco recorda que les botigues de menys de 300 metres ja tenen llibertat horària i alerta que la mesura està feta a mida per a les grans superfícies. També rebutja que es consideri turístic tot el municipi i no només la zona costanera.

Pimeco va elaborar una enquesta el 26 de novembre passat entre 72 comerciants del nucli urbà. A la pregunta de si consideren que per garantir l’abastiment dels consumidors és necessari poder obrir sense límit, el 82% ho va considerar innecessari, el 10% ho va trobar convenient i el 8% s’hi va mostrar indiferent.

30 pobles de “gran afluència”

La manca de control sobre les ZGAT (fins ara, per ser-ho, bastava que el ple municipal ho sol·licitàs) ha donat com a resultat un mapa en què 30 municipis de Mallorca i tots els de Menorca, Eivissa i també Formentera ho són totalment o parcialment. Entre aquests, s’hi inclouen pobles amb cap o pràcticament cap plaça hotelera com Búger, Vilafranca i Montuïri.

Amb la nova legislació, està previst que es revisin totes aquestes declaracions i que es normalitzi el mapa de les ZGAT. El batle de Sencelles, Tomeu Morro (PSOE), afirmà ahir que no havia rebut cap indicació per part de la Conselleria d’Economia.

A Santa Margalida, que té com a zona de gran afluència el nucli de Can Picafort, no s’han plantejat ampliar per ser-ho tot l’any “i molt manco a tot el municipi”, segons indicà ahir el batle, Antoni Reus (Suma pel Canvi). També rebutja allargar-ho més enllà de la temporada turística el batle de Pollença, Tomeu Cifre (PP).

A Manacor, una ciutat on la polèmica per l’arribada de noves grans superfícies comercials és ben viva, l’Ajuntament també té el tema damunt la taula. El regidor de Comerç, Miquel Perelló (Coalició per Manacor), informà ahir que s’intentarà consensuar un acord amb l’oposició. En aquest cas, la voluntat del Consistori seria que poguessin obrir tot l’any els comerços considerats turístics, com les botigues de ceràmica de la carretera de Palma o les Perles Majòrica. “El problema és que la llei no ens ho permet, és o tot o res”, lamentà Perelló.

stats