CULTURA
Balears 28/04/2016

"El poble creu que tothom, abans de morir-se, veu el dimoni"

L'exposició ‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca' recollirà 51 representacions diferents amb fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard

M. Mateu
4 min
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

ARA BALEARSLa mostra, amb fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard s’inaugura aquest divendres, 29 d’abril, a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Sineu, coincidint amb els actes de la Fira. L’exposició té caràcter itinerant, amb vocació d’escampar aquesta mirada sobre la devoció dimoniera arreu de l’illa. Així, fins a principis de l’any que ve visitarà Sineu, Manacor, Algaida, Montuïri, Sant Joan, Porreres, Inca, Artà i sa Pobla.

L’exposició fotogràfica i temàtica, 'Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca', aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca.

La iniciativa neix de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet del Consell de Mallorca i el Museu de la Paraula que desenvolupen, enguany, el projecte '2016. Un any de mil dimonis', que canalitza la tasca de gestió, estudi i divulgació del patrimoni oral de Mallorca.

La mostra ofereix una mirada a la diversitat del dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf 'freelance' que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de posar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

Dimonis de Sant Antoni

Hi surten representats els dimonis d'onze pobles diferents, que celebren amb sentiment i gran fervor popular la festa de Sant Antoni, i donen un especial protagonisme a la figura del dimoni. La selecció es completa amb dues fotografies antigues dels dimonis de Manacor i Artà. Són els dimonis que temptaren Sant Antoni i que ballen entorn del fogueró en la revetlla del 17 de gener, inclosos els d'Alcúdia, Muro (dimonis dels Tres Tombs i dimonis negres), Manacor, Artà, sa Pobla, Colònia de Sant Pere, Capdepera, Son Carrió, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera.

Els dimonis a Artà / JOAN LLADÓ

Dimonis de Festa

Cada any surten a desbaratar el poble, a fer dimoniades i, sobretot, a encalçar el jovent. Els set dimonis que surten rabiosos a Sant Joan, o a Petra; els boiets que tiren gerres als peus de la Beata a Santa Margalida; els dimonis que volen dansar amb els cossiers de Montuïri, d'Algaida, d'Alaró, de Manacor, de Campos; els dimonis dels cavallets de Felanitx, entre molts d'altres. A l'exposició i en aquesta temàtica hi seran presents els dimonis de Santa Margalida, Petra, Sant Joan, Algaida, Alaró, Felanitx, Vilafranca (Dimoni de sa Revolta i Dimoni de la Beata), Vilafranca, Montuïri, Manacor, Campos i Sant Llorenç.

Dimoni de Montuïri

Dimonis de Foc

Les colles de dimonis de foc són les de més recent incorporació al devocionari dels dimonis de Mallorca, però és tanta la passió pel correfoc que en els darrers anys n'han sortides arreu. La primera va ser la dels Dimonis de Sant Joan, l'any 1993; llavors s'afegiren els dimonis Albopàs de sa Pobla, la Fil·loxera de l'infern de Binissalem. La llista avui dia és tan llarga que gairebé arriba a la quarantena.

Els inclosos a l'exposició són: Es Cau des Boc Negre (Palma), Kinfumfa (Palma), Trafoc (Palma), Endimoniats (Palma), Escarrufaverros (Campanet), Drac de Sant Jordi (Sant Jordi, Palma), Realment Cremats (Secar de la Real, Palma), Enfocats (Son Sardina, Palma), Arrels de Vall (Mancor de la Vall), Dimonis d'Alaró (Alaró), Dimonis de sa Pedrera (Muro), Factoria de so (Santa Maria), Fil·loxera de l'infern (Binissalem), Dimonis a Lloure (Felanitx), Espiadimonis (Felanitx), Bocs i Focs (Esporles), Sa cova des fossar (Sineu), Dimonis d'Albopàs (Sa Pobla), Manafoc (Manacor), Hiachat (Santa Margalida), Fieres de foc (Inca), Dimonis de Son Ganxó (Costitx), Esclatabutzes (Sóller), Dimonis boiets (Vilafranca), S'eixam (Consell). Diables de Sant Joan (Sant Joan) I Solera gabellina (Capdepera).

El dimoni de Sa Cova des Fossar, Sineu

L'exposició, formada per aquestes tres seccions, està representada per una col·lecció de dimonis que connecta amb les tradicions rituals de punts d’arreu de Mallorca. Les imatges capten detalls i textures, ambients i sentiments, persones i personatges. Alhora, les fotografies s’acompanyen d’una tria de textos procedents de l’obra de Rafel Ginard: cites extretes de la recopilació del Cançoner Popular de Mallorca o del seu Calendari Folklòric, i a través de les quals comprenem l’esperit essencial que condensen aquestes representacions actuals del dimoni com a figura carregada de significat, des de temps ancestrals.

El projecte serà intinerant, d'aquesta manera, el calendari del recorregut de l’exposició és:

Sineu. Del 30 d’abril al 22 de maig de 2016 // Sala d’exposicions de l’Ajuntament.

Manacor. Del 29 de maig al 30 de juny de 2016 // Institució Pública Antoni Maria Alcover.

Algaida. Del 21 al 31 de juliol de 2016 // Casal Pere Capellà.

Montuïri. Del 14 al 24 d’agost de 2016 // Sala dels baixos de l’Ajuntament.

Sant Joan. Del 28 d’agost al 18 de setembre de 2016 // Centre cultural s’Escorxador.

Porreres. Del 29 d’octubre al 9 de novembre de 2016 // Sala d’exposicions de l’Auditori.

Inca. De l’11 de novembre a l’11 de desembre de 2016 // Casal Cas Metge Cifre.

Artà. Del 17 de desembre de 2016 al 10 de gener de 2017 // Museu Regional d’Artà.

Sa Pobla. Del 14 al 31 de gener de 2017 // Can Planes. Espai d’art i cultura.

stats