Balears 15/07/2013

Menorca es juga el futur amb un informe mig plagiat

Margarita Payeras, vicerectora de la UIB, dirigí un estudi parcialment copiat

Jaume Perelló
4 min
Menorca és l'enveja del Mediterrani / ARXIU

PalmaL'estudi socioeconòmic que serveix com a base i argumentari per promoure la modificació del model territorial de Menorca ha estat parcialment copiat d'altres informes, alguns de Canàries. El document en qüestió és Evolución económica y social, Menorca 2000-2011 i està signat del març de 2013 per Margarita Payeras Llodrà, doctora en economia i professora titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears i actualment membre de l'equip de Llorenç Huguet com a vicerectora d'Alumnes, Titulats i Ocupabilitat. L'altra autora de l'informe és la també doctora en economia per la Universitat de les Illes Balears Marta Jacob.

L'estudi fa un repàs de les dades econòmiques més significatives de Menorca durant tota una dècada i sobretot es fixa com a objectiu analitzar els resultats del Pla Territorial de Menorca, que va ser aprovat a la primavera de l'any 2003 amb un important consens social.

A l'arribada del Partit Popular al govern del Consell de Menorca, s'anuncià ben aviat que un dels propòsits principals per al mandat era reformar el Pla Territorial, ja que les restriccions urbanístiques eren excessives i aquesta era la causa de la paràlisi econòmica a l'illa. De moment, aquesta modificació no s'ha duit a terme ni tampoc la norma territorial transitòria, que és la darrera proposta per "permetre" determinades modificacions en la planificació per activar l'economia.

La tesi del document Evolución económica y social de Menorca 2000-2011 és ben clara: la millor manera de recuperar l'economia és modificant el pla. Les autores escriuen que "aquest estudi ha posat de manifest que el PTI es va redactar en un període de bonança econòmica molt diferent de l'esdevingut a partir de 2008. El context de crisi actual requereix el disseny, la implementació i l'impuls de mesures de política econòmica de diferent calat".

Ara bé, el que crida més l'atenció és que per defensar aquesta teoria s'hagin plagiat fins a 4 documents diferents, fet que suposa que com a mínim el 25% de l'estudi no s'hauria escrit per a Menorca, tot i que s'hi presenti. El text que major nombre de frases ha vist reproduïdes en l'obra de Payeras i Jacob és l'informe anual del Consell Econòmic i Social de Canàries Condiciones de vida y políticas públicas (2011-2012). Segons l'anàlisi realitzada per un programa informàtic que es fa servir per detectar el plagi dels alumnes en els seus treballs, prop d'un 25% de l'argumentari de la modificació del PTI ha estat "afusellada" d'aquest informe.

Població

El que més s'ha fet servir de l'informe del Consell Econòmic i Social de Canàries són les anàlisis d'evolució de la població. Així, molts paràgrafs del capítol 3 del document, titulat "La economía, la sociedad y el empleo en Canarias durante el año 2011", han estat copiats de manera literal, canviant únicament les dades de població. Tant és així que fins i tot s'han fet servir expressions per qualificar la pujada o davallada de població idèntiques, tot i que les xifres siguin discrepants. Crida l'atenció, per exemple, que a la plana 21 de l'informe Evolució econòmica i social de Menorca es parli d'una disminució "dràstica" del creixement de població, una expressió que prové del document canari, quan la taxa de creixement de l'any 2009-2010 havia estat de l'1,60% i l'any següent va ser del 0,52%. Per tant, no sembla que es pugui parlar d'una "dràstica" disminució.

Un altre element prou significatiu és que l'informe elaborat per les dues doctores del Departament d'Economia de la UIB no esmenta en el llistat de bibliografia final el document del qual ha extret bona part dels seus argumentaris, elaborat pel Consell Econòmic i Social de Canàries.

L'estudi econòmic que defensa la modificació del Pla Territorial de Menorca tampoc no esmenta la Llei d'emprenedors de les Balears, que ha estat copiada de manera literal en l'apartat que el document dedica a parlar dels reptes econòmics. En concret, Payeras i Jacob diuen que "els emprenedors i les emprenedores no només creen la major part de l'ocupació en les economies de referència en el món, sinó que són determinants per al creixement econòmic i la innovació. Són els canals principals per a la transmissió del coneixement i la innovació i per a la seva utilització en activitats productives generadores de més valor afegit i, per tant, de rendiment econòmic". Aquest paràgraf, i alguns més, és l'exposició de motius de l'esmentada Llei d'emprenedors. Han estat copiats de manera estrictament literal.

Recerca i innovació

Precisament, una de les autores del document, Marta Jacob, va ser nomenada per Jaume Matas directora general de Recerca del Govern l'any 2004. En les planes que l'estudi econòmic fet per al Consell de Menorca parla d'innovació i tecnologies també hi ha hagut còpia, o coincidència literal.

El document afirma que "el coneixement ha estat sempre important, però en els darrers anys ha adquirit una importància major, fonamentalment a causa de quatre factors". Tota la informació que s'aporta respecte d'aquest tema, inclosa l'enumeració i descripció d'aquests quatre factors, ha estat extreta també de manera literal d'un informe elaborat l'any 1998: Our Competitive Future-Building a Knowledge Drive Economy. DTI Innovation Report.

En definitiva, l'argumentari econòmic i social que defensa el canvi de model territorial de Menorca ha estat copiat.

stats