FINAL DE TEMPORADA LES DADES
Balears 01/11/2014

“L’estiu? Bé, com sempre. L’hivern, un drama”

Mallorca tindrà entre un 10 i un 15% de planta oberta, mentre que Benidorm, un 74%

Jaume Perelló
3 min

PalmaPlatja d’Alcúdia, aquest dijous matí. Els concessionaris dels velomars els van carregant damunt un remolc i fan viatges cap al magatzem on passaran tot l’hivern. “Sí, fa pena amb aquest bon temps veure com es desmantella tot això, però fixa’t que ja no hi ha turistes. Alguns hotels ja han tancat. Cada any acaba abans això”, es lamenta Joan, un jubilat que passeja cada matí a la mateixa hora per la costa.

Alguns supermercats i alguns bars ja han rodat pany i clau i molts establiments ja han pintat de blanc els seus vidres perquè no se’n vegi l’interior. D’altres esperen al cap de setmana, però d’aquí a uns dies aquesta zona turística i la majoria de les de Balears quedaran completament desertes.

Tots Sants posa fi un any més a una temporada bona, la tercera o quarta de característiques similars. Excel·lent ocupació durant els mesos centrals, juliol, agost i setembre, i bona rendibilitat marcada per la pujada de preus obtinguda pels hotelers sobre els darrers contractes, i la poca recurrència a les ofertes, ja que la demanda ha estat un any més constant i considerable.

Unes pujades de preus d’allotjament que, tot i així, no han duit turistes de més poder adquisitiu, “o és que s’ho gasten tot en el vol i l’allotjament, perquè als restaurants gasten poc”, afirma Maribel, encarregada d’una cafeteria a Cala Millor.

En concret, la despesa mitjana per turista a Balears ha baixat, segons les dades recollides per Ibestat. Si el 2013 va ser de 921 euros per cada visitant, enguany s’ha reduït fins als 887 euros, un important descens.

Sembla, per tant, que són en tot cas els hotelers els que millor balanç poden fer de la temporada, tenint en compte que l’oferta complementària ha vist com baixava la capacitat de despesa dels seus clients.

Estacionalitat més marcada

Sens dubte, els mesos d’estiu no preocupen. “El dia que no tinguem ple al juliol i agost, podem començar a córrer”, diu amb claredat Inma Benito, vicepresidenta executiva de la Federació Hotelera. Cada vegada comença abans i, a més, amb més tancaments d’hotels.

Enguany, les dues zones més properes a Palma, Calvià i la Platja de Palma, que tradicionalment resisteixen una mica la magror hivernal, no tindran més de 30 hotels oberts entre les dues. En el cas de la Platja de Palma, això suposa unes 8.100 places de les 42.000 que té la zona. La ciutat en tindrà 7.500 en funcionament, segons dades de la Federació Hotelera.

En total, en els mesos més durs Mallorca no tindrà més de 20.000 places obertes al públic. En concret, al mes de novembre es mantenen obertes el 12,4% de les places a Mallorca, i són, entre d’altres, Portocolom, Platges de Muro, Colònia de Sant Jordi, Can Picafort, Camp de Mar, Cales de Mallorca i Cala Moreia les que mantenen la totalitat de la planta tancada.

En relació amb el mes de desembre, quan es produeix el menor nombre de places obertes (12,1%), continua sent la badia de Palma l’única que manté més activitat amb la Platja de Palma amb 8.897 llits oberts, seguida de Palma amb 6.973 places. El gener la cosa s’anima amb un 15% de la planta oberta.

Són xifres molt preocupants si es comparen amb el 74% de planta hotelera oberta que tindrà la costa blanca (zona turística que inclou Benidorm), segons va anunciar la patronal Hosbec fa uns dies. Entre l’1 de setembre i el 31 de maig de 2015, els hotels de Benidorm i de tota la zona de la Costa Blanca mantindran 53.115 places de les 71.778 que tenen obertes al públic; és a dir, 223 establiments tindran obert durant tot l’any.

Aquesta xifra sobta tenint en compte les diferències entre una destinació i l’altra. En definitiva, l’estiu, “bé, com sempre”, diuen els del sector, però el problema és un hivern cada cop més fred i llarg.

stats