Balears 26/06/2017

L'Autoritat Portuària afirma que els plàstics cremats apareguts a la badia de Palma no poden provenir de les obres d'ampliació del port

Les explicacions no convencen els ecologistes, els quals exigeixen la paralització de les obres i la retirada del material utilitzat, l'ecoàrid

Ara Balears
2 min
L'ecoàrid és un subproducte mineral de les escòries de la incineració i és el material utilitzat a les obres del moll de Palma.

PalmaL'Autoritat Portuària de les Illes Balears ha negat que els plàstics cremats apareguts a la badia de Palma provinguin de les obres d'ampliació del moll del ponent nord del port. L'òrgan ha volgut rebatre la denúncia que la setmana passada va realitzar el col·lectiu naturalista Mallorca Blue, en la qual s'acusava l'APB d'utilitzar escòries i cendres tòxiques provinents de la incineradora de Son Reus per fer créixer el moll.

L'Autoritat Portuària ha explicat els motius pels quals descarta que els plàstics provinguin de les obres. El material que s'aboca per guanyar terreny a la mar s'anomena ecoàrid. Aquest material, produït per Tirme, és el producte de la reutilització de la fracció mineral de les escòries resultants de la incineració. En aquest sentit, s'apunta que els plàstics apareguts a zones com les de la platja de Can Pere Antoni no coincideixen amb els que es podrien trobar en l'ecoàrid. A més, la proporció de trossos de plàstic en aquest material és d'1/50.000.

A més a més, una vegada abocat l'ecoàrid, es protegirà amb un material de pedrera per evitar que les ones enfonsin el material.

La barrera de seguretat instal·lada.

D'altra banda, l'APB recorda les mesures de seguretat que s'han implementat a l'obra per evitar que "cap tipus de material pugui sortir del recinte". Així, hi ha una doble barrera de protecció i una embarcació vigilant i recollint material a l'interior del recinte de les obres.

L'Autoritat Portuària recorda que fa anys que disposa d'una embarcació de recollida de residus de l'aigua i que l'origen dels plàstics que es troben a les proximitats del moll pot ser "molt divers".

Les explicacions no convencen el GOB

Els ecologistes en demanen la retirada

Les explicacions donades per l'Autoritat Portuària i Tirme no convencen el GOB. El grup ecologista exigeix la paralització d'abocaments d'aquest material i la seva retirada i apunta a la normativa del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) per justificar la seva demanda.

Segons el CEDEX, un dels problemes més greus que existeix amb la utilització d'escòries en la construcció és la possible contaminació de l'aigua per metalls pesants i lixiviats.

stats