'BREXIT'
Balears 24/06/2016

Jason Moore: “Pels britànics que vivim aquí és quasi una catàstrofe”

DIRECTOR de ‘Majorca Daily Bulletin’

Agnès Antich
3 min
Jason Moore: “Pels britànics que vivim aquí és quasi una catàstrofe”

PalmaEl director del Majorca Daily Bulletin, Jason Moore, l’únic diari en llengua anglesa de l’Estat, fundat l’any 1962, fa una anàlisis del Brexit.

Com interpretau la decisió dels ciutadans britànics?

El resultat és un desastre total per al Regne Unit. Això no ha estat un vot sobre la comunitat europea, sinó que ha estat un vot sobre la immigració. Ha estat un vot que farà que es vegi el Regne Unit totalment canviat. És a dir, ha estat un vot sobre la immigració i algunes actituds, com ara que tots els estrangers són dolents. Això em sembla una actitud patètica. Perquè el Regne Unit ha de ser a Europa, no pot quedar-ne a fora.

Es preveien aquests resultats?

Ningú esperava aquests resultats, ni ells. Però això ha estat un atac, una conseqüència de l’immigració. Els governs britànics no han fet res durant 15 anys per intentar frenar l’entrada de gent. També es volia castigar la classe política: hi ha hagut un tsumami polític al Regne Unit i les conseqüències que se’n deriven són enormes.

Què creis que pot passar a partir d’ara al Regne Unit?

El més segur és que Escòcia demani l’autoreferèndum per la independència i Irlanda del Nord també. El Brexit només ha estat la victòria a Anglaterra d’algunes persones que estaven molt preocupades per l’assumpte de la immigració i això ara afecta el futur d’un país que és la cinquena potència econòmica mundial.

Quines conseqüències viurà l’economia britànica?

Ara la incertesa que hi haurà els propers dos anys serà impressionat. Supòs que l’economia entrarà en crisi. I com quedarà el Regne Unit? Són qüestions molt importants i hauríem de tenir una resposta ràpida, perquè si no aquesta situació pot ser caòtica.

Com afectarà al turisme britànic que acull les Illes?

Hi ha molta por. No sé com ens deixa als 250 mil britànics que vivim a Espanya. Tindrà un efecte directe sobre el turisme balear perquè el valor de la lliura esterlina va baixar en picat ahir matí. Les inversions britàniques cauran, també arran d’aquesta situació. Així doncs, estam vivint uns moments, jo diria, quasi de catàstrofe.

Si en els darrers anys els turistes britànics han tingut un poder adquisitiu molt alt, perdran competitivitat contra l’euro, això està clar. A més, es diu que el preu de les vacances dels britànics també pujarà amb el canvi de moneda.

Està per veure què farà Espanya davant aquesta situació, quan el Regne Unit ja no formi part de la Unió Europea. Els drets que teninen els ciutadans britànics dins la UE ja no els tindran.

Què pensau de la dimissió del cap de Govern?

David Cameron va apostar per la Comunitat Europea, però va fer una molt mala campanya. Crec que el seu grup no ha aconseguit subratllar els beneficis que té pertànyer a la Comunitat Europea per als britànics i ha hagut de pagar les seves errades.

Quin serà el panorama polític ara?

El nou primer ministre que surti elegit el mes d’octubre supòs que serà Boris Jonshon, exbatle de Londres, partidari d’anar-se’n de la comunitat europea. Al final, Jonshon ha guanyat i Cameron se n’ha anat. També s’ha de dir una cosa: Cameron fou votat pels anglesos fa 13 mesos per una gran majoria i serà castigat per un assumpte com aquest.

Em preocupa la pujada del partit dretà, com és el Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP). Estam davant un país per a mi desconegut. D’altra banda, al Partit Laborista també li ha anat malament. Els laboristes sabien que això es tractava d’un gran debat amb el Partit Conservador. I el partit conservador estava dividit per aquest assumpte. Crec que mai no pensaren que arribaria aquest resultat.

En la situació en la qual esteim ara el líder del partit laborista també hauria pogut dimitir, perquè ell també donava suport a la idea de quedar dins la Comunitat Europea, tota la classe política britànica hi ha donat suport. Personalment crec que el país està en un estat de xoc. Em pensava que el país havia deixat enrere la II Guerra Mundial i sembla que no.

stats