Balears 25/03/2015

Isabel San Sebastián cobrarà 2.420 euros de Cort per parlar de Ramon Llull

La periodista, que acusa el catalanisme de "tergiversar la història", participarà a Palma en el cicle de conferències pel 700è aniversari de la mort del beat

Lluís Planas
3 min
Isabel Sant Sebastián. WIKIMEDIA

PalmaLa periodista Isabel San Sebastián cobrarà 2.420 euros per participar en el cicle de conferències organitzat per commemorar el 700è aniversari de la mort de Ramon Llull, organitzat per l'Ajuntament de Palma. L'acte està anunciat per a dijous, 26 de març, amb el títol 'El marco histórico del siglo XII, referencia luliana: Federico de Sicilia, Pedro II de Aragón y el Gran Kan', a la seu de les Reials Acadèmies a les 20 hores.

A més de la seva tasca periodística i com a opinadora, en cadenes de ràdio i televisió com 13TV, esRadio, la COPE i Telecinco, i també a les públiques Telemadrid i TVE, San Sebastián és l'autora de quatre novel·les de ficció històrica. Durant la promoció del seu darrer llibre, ha atacat el catalanisme acusant els catalans de "tergiversar la història sempre a favor seu".

El cicle de conferències sobre Ramon Llull l'organitza la Regidoria de Cultura de Cort, que presideix Fernando Gilet (PP), i s'han encarregat de seleccionar els conferenciants el president de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Històrics, Román Piña Homs, i el comissionat autonòmic per als actes de l'Any Ramon Llull, José Francisco Romero. El Banco de Santander s'encarregarà d'aportar 1.000 euros per a la conferència de San Sebastián, més l'IVA de la seva retribució.

Després de la publicació d'aquesta informació, fonts municipals han assegurat que l'Ajuntament just paga la meitat del 'caché' de la periodista, 2.000 euros en total sense comptar l'IVA, mentre que la Regidoria de Cultura ha cercat l'aportació de l'entitat bancària per pagar la resta. "Els ciutadans només pagaran 1.000 euros per la conferència de San Sebastián", han explicat així.

En aquest cicle sobre la figura de Ramon Llull també hi estan convidats Fernando Domínguez Reboiras, professor de l'Albert-Ludwigs, a la ciutat alemanya de Friburg; el professor de la Universitat Complutense José G. Higuera Rubio; el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Pere Villaba i Varneda; la professora de la UIB Maribel Ripoll; el Postulat de la Casa Lul·liana, Gabriel Ramis; i el professor de la UNED Antonio Ortega Villoslada.

Crítiques de l'oposició

El grup municipal de MÉS ha criticat durament que l'Ajuntament de Palma convidi Isabel San Sebastián a aquest cicle de conferències. El regidor Antoni Noguera ha considerat que "el PP ha esdevingut una agència de col·locació de tertulians radicals", denunciant que el preu que es pagarà a la periodista "és molt superior al que pot cobrar un catedràtic per aquest tipus d'intervencions". Noguera qüestiona que no s'hagi recorregut a més experts de la UIB sobre la figura de Ramon Llull, "amb infinita més solvència científica que la d'Isabel San Sebastián".

Els ecosobiranistes ja han anunciat que demanaran explicacions al regidor de Cultura, Fernando Gilet, per la selecció del cicle de conferències, que en el cas d'aquesta periodista consideren "un malbaratament de doblers públics amb l'únic criteri de la pura ideologia".

Els socialistes també s'hi han afegit després a les crítiques, acusant el PP "d'utilitzar doblers públics per pagar a tertulians afins" i demanant si la invitació és per "fer un acte de campanya a favor del PP". "D'una banda el batle Mateu Isern s'omple la boca parlant de regeneració democràtica i d’altra, el consistori prima els interessos de partit per damunt de criteris tècnics i de qualitat, ja que la presència de la periodista no està justificada pel seu coneixement de la figura de Ramon Llull", han qüestionat a través d'un comunicat.

stats