VINYÒVOL
Balears 27/05/2017

Guillem Vicens Xamena: “El sector vitícola va a l’alça”

El nou president de l’associació Petits Cellers ha pres el relleu a Andreu Oliver

Andreu Majoral
4 min
Guillem Vicens Xamena: “El sector v itícola 
 Va a l’alça”

PalmaGuillem Vicens Xamena és el nou president de l’associació Petits Cellers. En fou elegit per unanimitat per tots els cellers que formen part de l’associació i fa uns quinze dies n’agafà el testimoni de la mà d’Andreu Oliver, que capitanejà l’entitat durant onze anys i que, com bé diu, s’ha guanyat l’anhelada jubilació. Guillem té un perfecte accent pollencí, encara que va créixer a Ciutat i ara viu a Búger. Té 51 anys, és llicenciat en Geografia i actualment és mestre a l’escola de Búger. Encara que actualment no està al capdavant de cap projecte vitícola, coneix bé el sector, ja que durant vuit anys fou soci d’un petit celler, Divins, i sap el que és plantar, cultivar, elaborar i, sobretot, comercialitzar vins, i com bé em diu a l’entrevista, aquesta darrera feina és la més complicada.

Què té un poble petit que no trobau a una ciutat gran?

Sobretot la tranquil·litat que no trobes a Ciutat, i Búger, com diríem, és un poble, poble.

I els cellers petits que tenen respecte dels grans?

Poden fer una feina molt acurada, tenen molt esment amb allò que fan, poden tenir un major control per aconseguir un gran vi.

Com quedàreu atrapat pel món del vi?

Jo aquest món del vi sempre m’ha agradat i, de fet, em vaig ficar dins un celler durant una temporada i ara som membre de l’associació Vi Primitiu de Pollença. Sempre hi he estat molt vinculat, encara que la meva família no era vinatera, i quan em varen proposar aquest càrrec, el vaig agafar amb moltes ganes. Veure com la vinya, els seus fruits, va evolucionant i que cada any és una cosa diferent, després l’elaboració i, com no, tastar els vins és allò que més m’apassiona.

Què és més gratificant: fer vi o beure vi?

És molt gratificant fer-lo i veure que quan vas a un restaurant la taula de devora beu el vi que tu has elaborat.

Com veis el sector vitícola a Mallorca?

En aquests moments va a l’alça. Hem de destacar que cada dia hi ha més cellers. Alguns són cellers amb inversions de molts de doblers que acaben d’aterrar en aquest sector i pot ser que no coneguin ben bé aquest món. Per altra banda, la gran majoria dels petits cellers són familiars que viuen amb passió la seva feina. Cada vegada som més, però sempre diem que tot el que elaboram aquí és el mateix que elabora un celler de la Península.

No hi pot haver bombolla com va passar amb el sector immobiliari?

Jo no crec que sigui igual que la bombolla immobiliària. És cert que hi ha gent que pot invertir en el sector sense conèixer-lo bé i aquest pot arribar a desaparèixer; en canvi, la gent que ja li ve de família i que sap el que fa no crec que tingui problemes. De fet, de cada vegada el vi és més apreciat per la gent i el coneix més.

Quines són les fortaleses del vi de les Illes i quines les mancances?

La principal força és que aquí es fan vins de molta qualitat i cada vegada la gent els valora més. Tenim una bona fortalesa amb el mercat estranger i amb els residents d’altres països o fins i tot turistes. No estic parlant dels que van al tot inclòs, sinó d’aquells que solen llogar una casa o estan en agroturismes i que volen gaudir dels nostres menjars i vins. Hem de continuar promocionant els nostres productes. Com a mancança consider que hauríem de fer més feina amb el món de la restauració, ja que és trist veure encara molts restaurants que només tenen dos vins mallorquins. Hauríem de fer-hi més feina, igual que convèncer els restauradors que no incrementin gaire el preu dels vins. Han d’oferir uns bons vins però també a un bon preu, a un preu just. Hem de rompre amb això que el vi mallorquí és car, no és cert, hauríem de convidar la gent que vingués una setmaneta a veure com és fa la feina i canviarien d’opinió. El mercat nacional és un lloc on s’ha de fer molta de feina, perquè és molt típic anar a la Península i molts de pics et demanen si a Mallorca es fa vi. Allà és complicat, però seria bo poder entrar-hi més.

Com a president de Petits Cellers, què us agradaria aconseguir?

En aquests moments, som 39 cellers i hem de continuar fent una feina conjunta. Hem d’anar cap a uns interessos comuns i lluitar plegats. D’aquesta manera, podem aconseguir moltes coses bones, ja que està ben demostrat que, si cadascú va pel seu compte, no aconseguirem cap objectiu. Molts es pensen que som petits cellers Mallorca i en realitat som Illes Balears, i això és una cosa pendent. Ens agradaria comptar amb els cellers de totes les Illes. El factor insularitat és molt fort i ens aïlla entre nosaltres mateixos, i també el fet que estigui centralitzat a Mallorca és un problema, però ens agradaria que tots els cellers anàssim junts.

Què demanau a les institucions públiques?

Ens agradaria que ens tinguessin més en compte, ja que som una associació prou important per rebre totes les comunicacions i informes de la Conselleria. Dins la nostra associació hi ha cellers de la DO Binissalem, DO Pla i Llevant i de la IGP Vi de la Terra de Mallorca, i coneixem bé les inquietuds del sector.

stats