Publicitat
Publicitat

PxP, contra la declaració ZEPA del Pla de l'Anzell

El projecte ornitològic proposa un abast de 1.732 hectàrees, el 72% de territori municipal

La intenció de la Conselleria de Medi Ambient de declarar el Pla de Vilafranca Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA), una figura de preservació d’aus silvestres promoguda per la Unió Europea, topa amb la negativa de la majoria de l’Ajuntament de Vilafranca, PxP (6), enfront de l’opinió favorable de l’oposició, MÉS (3) i Independents-Esquerra (2). En el darrer ple, PxP va aprovar una moció per la qual el batle queda autoritzat “a contractar professionals que preparin les al·legacions al ZEPA del Pla de Vilafranca”.

El projecte ornitològic proposa un abast de 1.732 hectàrees, el 72% de territori municipal, i té com a nucli el Pla de l’Anzell, una zona de cultiu cerealístic que PxP no vol que estigui sotmesa a cap restricció.

Des de la Conselleria de Medi Ambient s’ha organitzat recentment al poble una reunió informativa sobre la declaració ZEPA, per tal d’exposar a la població les implicacions sobre la caça o en l’àmbit urbanístic d’aquesta figura. Així i tot, encoratjat per Asaja, PxP ha anunciat que s’hi oposarà.

Cap restricció

Els grups de l’oposició hi estan a favor. Jaume Català (MÉS) va suggerir a PxP que analitzi bé la proposta ,“perquè una ZEPA no suposa cap delimitació de cultius ni restricció urbanística”. Lluc Bauzà demanà al grup governant “no mesclar criteris polítics amb criteris mediambientals”, i anuncià que el seu grup organitzarà aviat una reunió amb un tècnic en Medi Ambient independent, és a dir, no adscrit a cap administració. Les ZEPA “ja es crearen en temps de Jaume Matas”, recordà Bauzà al grup de govern.

“No té cap conseqüència a escala urbanística i, a més, dona opció a participar de diversos plans d’ajuda i subvencions de la UE importants per al municipi”, insistí Jaume Català durant un tens debat en què remarcà que tampoc suposa cap prohibició a la caça tradicional i que els usos existents s’hi podran mantenir sense cap problema.

No obstant això, i malgrat que encara no s’hagi aprovat inicialment la declaració ZEPA, PxP va dir que s’avançaria pel que fa a al·legacions “perquè hi estam en contra”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 12/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF