CONFLICTE URBANÍSTIC
Part Forana 31/07/2014

Artà podria haver de pagar 4,4 milions pel Molí d’en Regalat

Els promotors posen xifra a una possible indemnització si no hi poden construir

Margalida Bonnín
3 min
La història urbanística de la illeta del Molí d’en Regalat és enrevessada. Els orígens es remuntarien a l’any 1963.

ArtàEls promotors de la urbanització de la illeta del Molí d’en Regalat, a la Colònia de Sant Pere, demanaran més de 4 milions d’indemnització a l’Ajuntament d’Artà si finalment la construcció dels xalets no es pot dur a terme. Així ho comunicaren els serveis jurídics de l’empresa Porto Sa Coloni SA en un mail enviat al batle el 4 de juliol com a resposta a una petició seva. En concret, l’empresa reclamaria uns 3 milions d’euros equivalents a la diferència de valor dels terrenys si aquests queden dins l’àrea de servei marítimo terrestre i no es poden urbanitzar i 1,4 milions més per les despeses ja realitzades per a la urbanització de la zona.

Dimarts passat, l’Ajuntament va moure fitxa per fer possible la urbanitzacó del terreny. El ple va aprovar amb els vots d’El Pi, el PP i el PSOE demanar al Ministeri de Medi Ambient que no ampliï els metres de servitud de protecció del litoral dels 20 metres actuals als 100 que estipula la Llei de Costes i el Pla Territorial de Mallorca. Els Verds i els Independents -aquests darrers que governen en coalició amb el Pi- s’hi pronunciaren en contra.

L’estratègia del Consistori és convèncer la Demarcació de Costes perquè redueixi la línia de servitud uns 40 metres per tal que es garanteixi la protecció del Limònium (una planta en perill d’extinció), per una banda, i la construcció de prop d’un 90 per cent de la finca, per l’altra. Per defensar aquesta posició, s’ha elaborat un informe jurídic que argumenta la probabilitat que existeixin drets urbanístics “que serien objecte d’indemnització” si els promotors no hi poden construir. De fet, el Ministeri ja havia demanat a l’Ajuntament si aquests drets existien en una comunicació del passat mes de febrer.

El regidor dels Verds Guillem Caldentey posà en dubte que aquests drets s’hagin adquirit, ja que la finca no està inclosa en el Pla Parcial i no disposa de llicència de construcció. També criticà que el Consistori se subordini als interessos dels promotors. Pel regidor dels Independents, Jaume Alzamora, no es podia dir que sí a aquesta moció perquè implicaria admetre que hi ha d’haver indemnització. Per la seva banda, el portaveu del PSOE, Manolo Galán, hi votà a favor precisament per evitar haver de pagar una xifra milionària i “hipotecar” el poble per culpa d’una “mala gestió urbanística”. El batle, Bartomeu Gili (El Pi), es mostrà favorable a la construcció dels 18 xalets.

50 anys de conflicte

La història urbanística de la illeta del Molí d’en Regalat és enrevessada. Per trobar-ne els orígens ens hem de remuntar a l’any 1963, quan es va aprovar el Pla Parcial d’Ordenació de la Colònia de Sant Pere, que no va incloure la finca en el procés urbanitzador. Deu anys més tard es classificà el terreny com a sòl urbà, sense tenir en compte que no estava en l’esmentat pla. Aquesta contradicció ha duit aquest terreny a ser considerat urbà, urbanitzable i rústic en diferents ocasions i ha provocat la redacció de múltiples informes, sentències judicials i mocions.

Mentrestant, la Promotora Porto Sa Coloni va projectar l’edificació de 18 xalets, una iniciativa que comptà amb el vistiplau del consistori, amb qui signà un conveni l’any 2005 que en permetia la construcció a canvi d’1,2 milions d’euros, dels quals 500.000 es pagaren llavors. Quatre anys més tard, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears sentencià la suspensió d’aquest acord. Això no obstant, l’Ajuntament encara no ha tornat els doblers a la promotora i el més probable és que n’hagi de fer la devolució, més els interessos. Així que el Consistori es podria enfrontar al pagament de prop de 5 milions.

El Consistori artanenc ja s’enfronta a una altra indemnització milionària. Es tracta dels prop de 2 milions d’euros que va ser condemnat a pagar a uns veïns per incompliment d’un conveni urbanístic de 1995 per construir el Poliesportiu Cap Ferrutx.

L’octubre de 2011 l’Ajuntament va ser sentenciat a pagar aquesta quantitat per no haver requalificat com a sòl urbà uns terrenys adjacents a la instal·lació esportiva. Des de llavors, els comptes municipals han hagut d’incloure una partida important per anar pagant a terminis.

stats