Obituari
Suplements 18/07/2022

Mor el poeta Xavier Amorós als 99 anys

Era una de les grans figures literàries de Reus de les últimes dècades

ARA
2 min
Xavier Amorós

BarcelonaEl poeta Xavier Amorós (Reus, 1923-2022) ha mort aquest dilluns als 99 anys. Amorós va estar molt vinculat al Centre de Lectura de Reus, on va fer les seves primeres passes com a escriptor el 1948. En la seva joventut, durant la postguerra, va participar en trobades culturals clandestines i a partir del 1940 va començar a escriure poesia ininterrompudament. El 1954 va publicar l'obra de teatre Història sentimental i el 1964 va guanyar el Premi Carles Riba de poesia amb Qui enganya, para. Inicialment, la seva poesia partia del Noucentisme, però Amorós va evolucionar fins a situar-se en el terreny del realisme històric. Entre els seus llibres més destacats hi ha Enyoro la terra (1961), Guardeu-me la paraula (1962) i l'antologia Poemes (1959-1964), amb la qual va guanyar el premi de Literatura Catalana de poesia de la Generalitat de Catalunya.

A mitjans dels anys 60 Amorós va entrar en una etapa de silenci que va durar fins a mitjans dels 80. Aleshores l'escriptor va tornar a publicar, però en prosa. El 1985 va signar la novel·la històrica L'agulla en un paller i després va seguir alimentant el gènere amb El camí dels morts (1996) i Plou, però plou poc (2007). En paral·lel, l'escriptor també va publicar reculls d'articles periodístics que havien aparegut en mitjans com Reus Diari, on col·laborava. L'Ajuntament de Reus va declarar-lo fill il·lustre el 2003 i va acordar posar el seu nom a la biblioteca central del municipi. El fons personal de Xavier Amorós està dipositat a l'Arxiu Municipal de Reus.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha acomiadat Amorós a través de Twitter afirmant que va estar "99 anys al servei de la literatura, de la poesia". L'escriptor Antoni Veciana també n'ha lamentat la pèrdua i l'ha definit com "potser l'últim que entenia la literatura i la ciutat des de la generositat". El departament de Cultura ha recordat Amorós com "una figura de gran rellevància en l'àmbit cultural, social i polític de Reus i Catalunya, que va estimar com ningú la nostra cultura".

stats