31/03/2022

Will Smith i la pèrdua del sentit de l'honor

2 min
Will Smith i Chris Rock en el moment en què el primer va agredir el segon a la gala dels Oscars.

La galtada solemne que Will Smith va etzibar al comediant Chris Rock durant la gala dels Òscars ha estat motiu de molts comentaris, quasi tots angèlics. Les ultrafeministes han acusat Smith de masclista, quan el gest era en defensa de la seva dona; els eterns enamorats de la pau perpètua han criticat l’ús de la força –però la brutalitat de l’exèrcit rus, a penes va ser comentada–, i els amants del cinema han lamentat que aquella bufa els espatllés la festa.

Tot hauria anat d’una altra manera si la pràctica del duel encara fos vigent. Temps enrere, un home ofès, directament o indirecta, picava suaument amb un guant la galta de l’ofensor i, si aquest era un home com cal, es trobaven l’endemà, a punta de dia, acompanyats de testimonis d’una part i l'altra, i es batien a mort (quan era el cas) amb espasins, sabres o pistoles. Quan s’havia produït allò que al Cid s’anomena un riepto, injúria o desafiament, ja es podia desencadenar la seqüència del duel.

Va ser una pràctica heretada de l’Edat Mitjana, quan la cavallerositat es va trobar al zenit del seu prestigi. Llavors solia fer-se a cavall, en un torneig o cosa semblant, i a partir del segle XV es va fer amb les armes que hem esmentat. Fins a l'inici del segle XX va formar part de l’administració de la justícia a títol privat, i només lentament va ser prohibit als codis civils i penals de quasi tot el món. Una llàstima, perquè les qüestions d’honor van desaparèixer del codi moral de les societats, en favor de la codificació civil i penal de la violència. Però s’entenia que dues persones, una causant del greuge i l’altra agreujada, tenien tot el dret del món a resoldre el problema entre si, sense involucrar-hi cap tribunal de justícia.

Això és el que s’ha perdut: el sentit de l’honor o de l'honra, que a l’època medieval i al Segle d’Or castellà presenta un munt d’exemples literaris, des del Cid fins al teatre de Lope i Calderón. La dignitat de la dona va quedant limitada a la integritat física del seu cos, i les paraules ofensives solen quedar protegides per l’humor o per la llibertat d’expressió.

A causa del descrèdit del duel, Smith va cometre l’error de bufetejar Rock sense atenir-se al protocol que es va fer servir durant una pila de segles: tirar-li un guant –que el còmic hauria recollit, d’aquí l’expressió “recollir o agafar el guant”–, quedar per a l’endemà en un descampat als afores de Hollywood i batre’s amb pistoles, molt habituals als Estats Units.

stats