Seguretat viària
Suplements 13/12/2021

Subjectar el telèfon mòbil mentre conduïm serà sancionat amb 6 punts

La nova llei de trànsit aprovada al Congrés, que entrarà en vigor d’aquí tres mesos, endureix significativament el càstig per fer servir el telèfon mòbil quan estem al volant

2 min
Aguantar el mòbil amb la mà serà multat amb 6 punts i 200 euros

El març del 2022 entrarà en vigor la nova llei de trànsit, aprovada la setmana passada al Congrés de Diputats i que preveu un enduriment significatiu per als conductors que facin servir el telèfon mòbil mentre estan al volant. De fet, la nova llei augmenta de 3 a 6 els punts de sanció per subjectar amb la mà un dispositiu mòbil mentre es condueix. De fet, ja no caldrà ni que fem servir el telèfon, només amb el simple fet de subjectar o tenir a la mà el telèfon les autoritats pertinents podran sancionar la nostra conducta. La multa econòmica no s’ha incrementat i continuarà sent de 200 euros.

L’enduriment de la sanció es basa en el fet que durant els últims cinc anys les distraccions s’han convertit en la principal causa d’accidents mortals a l’Estat, i l’ús del mòbil en concret és el principal responsable d’aquest augment de la sinistralitat viària. Segons xifres de la DGT, contestar un whatsapp a 120 km/h (una acció que malauradament és molt més habitual del que podria semblar) suposa l’equivalent a recórrer fins a 20 segons –uns 600 metres– sense parar l’atenció necessària al que passa sobre l’asfalt.

Amb tot, la nova llei preveu algunes excepcions a l’ús del telèfon mòbil. En primer lloc, serà permès el seu ús per fer trucades amb el sistema de mans lliures, i també serà possible manipular el telèfon per fer-ne servir el navegador o GPS. 

Les altres novetats significatives de la nova llei de trànsit que entrarà en vigor d’aquí tres mesos afecten l’ús del casc, del cinturó i dels sistemes de retenció infantils o cadiretes. Ara la sanció per no fer ús del casc, del cinturó de seguretat o d’una cadireta infantil adient i homologada passarà a ser de 4 punts, per bé que també es mantindrà la mateixa multa econòmica de 200 euros per als infractors.

stats