El consultori
Suplements 01/10/2023

Com s’han de rentar les dents dels més petits?

Fins als 7 o 8 anys s'han de raspallar les dents dos cops al dia i sempre sota supervisió d'un adult

2 min
Germans rentant-se les dents.

Els especialistes en odontologia subratllen la importància de començar a rentar les dents de les criatures tan bon punt la primera dent fa acte de presència, cosa que la metge estomatòleg del CAP Can Rull de Sabadell, Josefina Belmonte, també corrobora. Entre les raons principals, hi ha “evitar l’aparició de càries dentals, cosa que pot repercutir en la salut general del nen”. Belmonte també comparteix el parer d’aquells que fins i tot recomanen començar a rentar les genives i la llengua amb una gasa mullada en aigua a partir dels quatre mesos, tot i que encara no tinguin dents, una tècnica que serveix “per retirar els residus que puguin quedar a la llengua i a les mucoses dels nadons”.

Quin tipus de raspalls de dents cal utilitzar quan apareixen les primeres dents?

Belmonte suggereix “un raspall dental adaptat a la mida de la boca de la criatura o un didal de silicona”.

Quan es pot començar a utilitzar pasta dentífrica? Com ha de ser i quina quantitat cal posar-hi?

Fins als 2 anys, cal fer servir una pasta dental amb 1.000 parts per milió de fluor (ppm), “amb una quantitat mínima, com una esquitxada”, apunta la metge estomatòleg. Entre els dos i els quatre anys, prossegueix, “la quantitat seria com un gra d’arròs” i, a partir dels quatre anys, “podríem augmentar la pasta dental a 1.450 ppm i la mida ja seria la d’un pèsol”.

I com han de ser aquests primers raspallats?

Belmonte insisteix que, “aproximadament, hem de raspallar uns dos minuts, totes les cares de les dents”. I un apunt interessant: “Si ho fem correctament, no caldrà eixugar”.

A partir de quina edat podem animar a les criatures a raspallar-se ells sols?

Aquesta professional recorda que “fins als set o vuit anys els infants no tenen prou habilitat per fer una correcta higiene bucal per ells mateixos”. Per tant, cal que, fins aleshores, “es raspallin almenys dos cops al dia sempre sota supervisió d’un adult”.

Per què és convenient raspallar-nos les dents amb ells?

Perquè “els nens imiten” i, per tant, “és fonamental que observin com ho fem els adults i, després, repassar com ho han fet ells”. En definitiva, sosté Belmonte, “hem de donar exemple”.

¿És necessari que un odontopediatre visiti el nostre fill quan li comencin a sortir les dents?

Aquesta altra recomanació és clau. I és que, tal com explica Belmonte, “en les primeres visites, s’explica als pares com ha de ser una correcta higiene per tenir una bona salut dental”. Les dents de llet, recorda, “serveixen per mastegar bé, parlar correctament o mantenir l’espai quan surten les dents permanents, així que cal tenir-ne cura!” Belmonte també insisteix en la importància de fer una visita primerenca al dentista “per comprovar que la criatura no té càries o detectar-les en etapes incipients (taca blanca)”.

Quins altres consells els hi donaria als pares i mares primerencs per tenir cura de la salut i la higiene bucal dels fills?

Belmonte fa èmfasi en “evitar la ingesta de sucres no nutritius, no allargar l’ús de xumet o biberó, afavorir que aprenguin a beure en got com més aviat millor, intentar que deixin de fer la pipa i controlar la respiració bucal”. I és que, puntualitza, “tot això prevé les càries i la presència de malposició i maloclusió dental”.

stats