30/12/2022

Primera enciclopèdia de l’art en brunziments

2 min

Durant aquest any 2022, la Nova Editorial Moll ha publicat alguns llibres que consider summament destacables. Pens sobretot en L’infern d’en Joan de Can Puig de Michel Llompart Ballester, amb Tomeu Canyelles, i Brunziments. Guia sonora dels pol·linitzadors de les Balears, a cura de Jaume Reus Viver, Laia Martínez López, Xavier Canyelles Ferrà, Anna Travesset Vilaginés i Eloïsa Matheu de Cortada. Com que encara m’he de recuperar de l’impacte del primer volum esmentat –ja deixaré per a més endavant les meves impressions–, crec que és just subratllar la importància cabdal del segon: un esforçat treball col·lectiu que ha acabat desembocant en un excepcional llibre de divulgació naturalista. Com indica el títol, es tracta d’una obra que ens mostra com les persones responsables han sabut capturar, i per tant immortalitzar, les vibracions de les ales d’uns insectes nostrats que, lamentablement, són massa invisibles, i inoïbles, als nostres ulls i a les nostres orelles. Devorant aquestes pàgines matam la ignominiosa ignorància que patim sobre la sàvia natura que ens envolta. Tenc la certesa que obres importantíssimes com Brunziments ens ajuden a establir vincles més saludables amb el nostre entorn més proper.

L’edició és absolutament exquisida: codis QR que ens transporten a un espai web on obtenim el renou motriu d’aquests éssers alats en el seu hàbitat a través de pàgines i més pàgines a tot color amb il·lustracions formidables, i tot amb el fil conductor d’uns textos informatius aparentment senzills que en realitat són una curiosa síntesi, molt mala d’aconseguir per cert, d’objectivitat científica i notes d’una altíssima sensibilitat lírica. Aquí un exemple: “Si la reina vella encara és viva, però ja no és fèrtil, a voltes s’escapa del rusc, bo i cantant una cançó, i forma una colònia nova en una altra banda (si no marxa, serà assassinada). La casera que ha quedat sense reina, desconcertada i esveradíssima, ressona com 'una eixordadora pedregada d’or'”. Retxes per xerrar de l’Apis mellifera o abella de la mel. Sensacional. Com si Murray Schaffer parlés de tu a tu amb Carl Gustav Jung.

Cal que estudis com aquests siguin coneguts i valorats, però sobretot que formin part dels plans d’estudi de tota casta de centres educatius. Conèixer el nostre medi natural ens permet estimar-lo amb més cura i atenció, i això és clau en la imprescindible refundació de la nostra relació amb el planeta. Brunziments és també una promesa, perquè es tracta d’una primera mostra d’un nostre paisatge sonor viu que, sens dubte, s’anirà ampliant amb edicions meravelloses com aquesta, que haurem d’esperar i celebrar amb braços oberts, timpans amorosits i cors tan auris com ruscs plens de mengívol or líquid.

'Brunziments'. Nova Editorial Moll. 112 pàgines. 16 euros.
stats