El consultori

Pot fallar la lligadura de trompes?

La seva efectivitat és molt alta, impedeix l'embaràs en més d'un 99% dels casos

3 min
criatures 29 octubre pag.3 .  el consultori . Lligadura de trompes

BarcelonaLa lligadura de trompes és una intervenció quirúrgica a les trompes de Fal·lopi de la dona per evitar un embaràs. És un mètode anticonceptiu permanent i, a priori, irreversible. "En alguns països sí que fan reversió de la lligadura però nosaltres al nostre hospital, no. Fem la lligadura de trompes a dones que tenen molt clar que no volen tenir fills i l'expliquem com una tècnica, d'entrada, irreversible", explica Montse Cubo, ginecòloga de l'Hospital de la Vall d'Hebron. A més, una intervenció per revertir la lligadura –si no s'han extret les trompes, esclar– tampoc garanteix que la dona pugui tornar a quedar-se embarassada. Les trompes de Fal·lopi connecten els ovaris amb l'úter i la seva funció és transportar l'espermatozou i facilitar-li la trobada amb l'oòcit perquè es produeixi la fecundació. Un cop l'òvul és fecundat, l'embrió torna cap a la cavitat uterina a través de les trompes. "És un tub que fa de carretera i la lligadura consisteix en una cirurgia per interrompre aquesta via d'accés cel·lular", indica Cubo.

Com es fa una lligadura de trompes?

Per interrompre aquesta circulació es pot coagular i/o seccionar les trompes i fer una lligadura amb fils de sutura o es poden extirpar les trompes. Aquesta última opció és, segons Cubo, la tècnica més utilitzada a la Vall d'Hebron, on fan una cinquantena d'intervencions anuals d'aquest tipus. "L'objectiu principal d'aquesta cirurgia és interrompre el pas de les cèl·lules, però s'ha vist que alguns càncers en l'edat adulta o la vellesa que catalogàvem com a càncer d'ovari eren, en realitat, de trompa. I el que oferim, si la pacient vol, és, en lloc de seccionar-la, treure la trompa sencera per prevenir també un càncer". I afegeix: "Si fos un òrgan important no el trauríem, però treure-la no augmenta el risc quirúrgic i té beneficis a llarg termini".

És una cirurgia que es fa amb anestèsia general i la intervenció es fa habitualment per laparoscòpia. "Entrem a través de l'abdomen, és una cirurgia mínimament invasiva i la recuperació és més ràpida i millor comparada amb les cirurgies obertes, tot i que té els riscos de totes les cirurgies: sagnat, infecció de les cicatrius, lesió dels òrgans...", indica aquesta metge. Són complicacions "poc freqüents però greus", afegeix. Amb tot, no és una cirurgia d'alt risc i té les complicacions inherents a qualsevol laparoscòpia.

Qui es fa una lligadura?

"Normalment, les dones que es fan una lligadura de trompes tenen molt clar que no tindran més fills perquè si tenen dubtes els oferim un DIU", diu Montse Cubo.

També es pot aprofitar una cesària per fer una lligadura de trompes, tot i que se n'ha d'haver parlat abans a la consulta.

Té efectes secundaris?

Es va descriure la síndrome postlligadura, segons la qual les pacients que se sotmetien a una lligadura tenien més risc de dolor pelvià o sagnat, "però com qualsevol cirurgia", diu Cubo. Una de les seqüeles d'una cirurgia són les adherències postoperatòries que podrien provocar dolor pelvià.

És un mètode efectiu?

La seva efectivitat és molt alta, impedeix l'embaràs en més d'un 99% dels casos. Però tot i que és un mètode molt segur, existeix un tant per cent molt baix que la dona es pugui quedar embarassada. "És el mètode més segur d'anticoncepció però no és 100% eficaç", diu Cubo.

Es continua tenint la regla?

Sí, amb la lligadura de trompes no desapareix la menstruació perquè els ovaris continuen sent funcionals i el cicle hormonal no es veu alterat.

stats