La butxaca

Si pagues amb targeta, tindràs més crèdits

Andrei Boar analitza com els bancs decideixen donar préstecs als clients

2 min
Targetes de crèdit.

BarcelonaÉs habitual que ens arribin notificacions o trucades del nostre banc del tipus “¿Vols tenir 3.000 euros a l'instant?” Aquestes operacions de finançament acostumen a estar preconcedides pel sistema de risc i, per tant, no hem d’aportar cap documentació addicional. En tot moment, el que fa el banc és aplicar un scoring (avaluació) del nostre crèdit. 

Heu de pensar que una entitat financera es voldrà assegurar que puguis tornar el finançament que has rebut. De sistemes teòrics d’anàlisis de risc n'hi ha diversos, però acostumen a analitzar si has complert amb les teves obligacions en el passat, si fas servir targetes de crèdit, quants anys fa que tens préstecs i de quin tipus. 

Sí, ho heu llegit bé. Fer servir targetes de crèdit millora el nostre historial creditici i, així, el banc ens donarà més finançament si el requerim en un futur. De fet, aquest seria el principal consell d’avui per a una estratègia financera a mitjà i llarg termini. Però s’ha d’anar amb molt de compte: el nostre historial només millorarà si som capaços de pagar aquesta targeta.

És temptador començar a fer compres per tal de fraccionar-les i pagar-les a poc a poc. Fins que no les podem pagar. En aquell moment, l’interès es dispara per morositat i entrem en una roda de la qual costa sortir.

Si us digués que als Estats Units s’estan pagant les hipoteques amb targetes de crèdit, potser no us sorprendria. La gran sorpresa és que aquesta pràctica ja ha arribat al nostre país. Per descomptat, és una estratègia que mai s’hauria de seguir. L’interès d’una targeta de crèdit voreja el 15-20% anual si s’ajorna o es fracciona; en canvi, una hipoteca actualment voreja el 3-5%. A més, només estem guanyant mesos davant d’una situació financera que ens acabarà explotant. Acabarem no pagant la hipoteca i tindrem la targeta en màxims.

stats