Contingut patrocinat
Suplements 05/12/2023

Neix Dinder Club, la primera aplicació de cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual

L'aplicació, que ja s'ha posat en marxa a l'àrea metropolitana de Barcelona, posa el focus en la importància de generar eines i espais que facilitin les relacions socials, amistoses i amoroses entre persones amb discapacitat intel·lectual

3 min
Els impulsors del projecte calculen que, només a Catalunya, hi ha 27.000 usuaris potencials que podrien beneficiar-se de l'aplicació

Oferir a les persones amb discapacitat intel·lectual un munt d'oportunitats perquè puguin enriquir la seva xarxa relacional en un espai segur. Aquest és l'objectiu que persegueix Dinder Club, la primera aplicació de cites i plans d'arreu del món que s'ha dissenyat específicament per a les persones d’aquest col·lectiu. Amb el lema Ja era hora, la iniciativa s'ha activat a l'àrea metropolitana de Barcelona i, ben aviat, es desplegarà a la resta del país. "Volem generar una transformació social i promoure les relacions afectives, amoroses i sexuals entre les persones amb discapacitat intel·lectual, per tal de millorar la seva autonomia personal i garantir el ple exercici dels seus drets", explica Max Roures, CEO de Dinder Club.

Precisament, l'aplicació ha nascut amb la voluntat de satisfer una de les necessitats més reivindicades d'aquest col·lectiu: tenir eines i espais que els facilitin la socialització entre persones amb discapacitat intel·lectual. Els impulsors del projecte calculen que, només a Catalunya, hi ha 27.000 usuaris potencials que podrien beneficiar-se de l'aplicació.

Dues capturese de Dinder Club

Dues vessants: cites i plans

L'aplicació ofereix dos espais diferents. En primer lloc, Dinder Club compta amb una secció de cites. Allà, l'usuari pot trobar perfils d'altres persones amb qui l'algoritme ha considerat que podien tenir afinitats, interessos en comú i, per tant, possibilitats de connectar. Quan dues persones es donen m’agrada, s’habilita un xat a través del qual es poden continuar coneixent.

Per altra banda, l'aplicació també ofereix una secció de plans. Dins la plataforma, els usuaris poden trobar-hi sortides d'oci molt diverses: des d'una sortida al cinema fins a anar a jugar a bitlles o assistir de públic a un partit de futbol. Apuntar-s'hi és molt senzill i a tots els plans hi assisteix un dinamitzador de l'equip de professionals de Dinder Club, que dona suport al grup i a l'activitat.

Col·laboracions i descomptes

Dinder Club ha vist la llum aquest mes de novembre després de tres anys d'investigacions, de desenvolupament i de treball conjunt amb professionals del sector i usuaris potencials. Durant aquest temps, els impulsors han col·laborat amb associacions com Dincat Federació, la principal representant del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, així com amb entitats del sector com Aura Fundació, acidH i la Fundació Catalana Síndrome de Down. Tot plegat amb el propòsit de crear una aplicació que s'ajustés al màxim a les necessitats del col·lectiu, pel que fa a protocols de seguretat, accessibilitat i d'interès.

"Dinder Club no seria possible sense la participació de les entitats col·laboradores i de les persones usuàries –reconeix Roures–. Per això, animem els professionals del sector i les persones properes o del col·lectiu a ajudar-nos a millorar la plataforma: som un llibre en blanc amb la primera pàgina escrita, i volem escriure la resta junts", assenyala el CEO.

Més enllà d'això, l'aplicació també ha teixit aliances amb restaurants i cafeteries de l'àrea metropolitana de Barcelona, com la cadena d'establiments Sandwichez o Buenas Migas. Aquests negocis apareixen destacats a l'aplicació com a bons espais on tenir cites. L'objectiu és poder-los brindar una llista d'espais recurrents que siguin segurs i accessibles per a ells.

Seguretat dins l’aplicació

 Un dels principals reptes durant aquests tres anys de treball ha estat generar un entorn segur per a les persones usuàries, sobretot tenint en compte que l’aplicació es dirigeix a un col·lectiu vulnerable. Així doncs, s’han desenvolupat un estricte procediment d’accés a l’eina, així com una sèrie de mesures preventives i protocols d’actuació.

Per accedir a l’aplicació s’ha d’estar afiliat a una entitat social, a través de la qual es durà a terme el procediment de registre. Aquest procediment inclou un test per conèixer les necessitats de suport de la persona usuària i ubicar-lo en un grup segons la seva autonomia, i un test de sexe afectivitat, per saber si té els coneixements bàsics al respecte per utilitzar l’aplicació.

 També hi ha un sistema d’alertes 'in app', en que les persones usuàries responen un qüestionari després de cada cita i de cada pla per tal de conèixer la seva experiència i activar els protocols d’actuació de forma immediata en cas que sigui necessari.

Preguntes i respostes si vols formar part de Dinder Club

1. Què és Dinder Club?

És un projecte de transformació social per crear i promoure una xarxa relacional que permeti el contacte i l’establiment de relacions socials i amoroses entre les persones amb discapacitat intel·lectual. Mitjançant l’aplicació mòbil, es pot accedir a una secció de cites o a una de plans.

2. Qui pot accedir-hi?

A diferència d’altres aplicacions per conèixer gent, per accedir-hi s’ha de pertànyer a una entitat o fundació per accedir a l’aplicació, a través de la qual es farà el procediment de registre. L'objectiu és fer de Dinder Club un entorn segur per als usuaris. També cal tenir 18 anys i demostrar uns coneixements bàsics en terreny de sexoafectivitat.

3. És una aplicació accessible?

Sí. La plataforma, en format aplicació mòbil, està validada amb el segell de lectura fàcil amb la col·laboració de Dincat Federació. És una aplicació accessible que s'ha testejat amb possibles usuaris.

4. Per què és un entorn segur?

Més enllà del fet que tots els usuaris han de pertànyer a una entitat per poder accedir-hi, Dinder Club té un sistema d'alertes internes per notificar accions sospitoses i de mal ús de la plataforma. Després de cada cita, els usuaris han d'omplir un qüestionari de satisfacció. També es pot denunciar i bloquejar usuaris.

Dinder Club no seria possible sense la participació de les entitats col·laboradores i de les persones usuàries
stats