Interiorisme i decoració

Més enllà de Marie Kondo: altres mètodes per ordenar després de les vacances

Hi ha tants sistemes com organitzadors professionals, i cadascú pot triar el que més s’avingui al seu tarannà i estil de vida

Clara Massons
6 min
Una dona ordenant la casa en una imatge de recurs.

BarcelonaPoc s’imaginava de jove Marie Kondo que gràcies al seu talent per endreçar es convertiria en una celebritat internacional, autora supervendes i empresària d’èxit. Si bé el mètode Konmari és el més conegut, no és l’únic. Hi ha tants mètodes com organitzadors professionals, i cadascú ha de triar per a casa seva el que més s’avingui al seu tarannà i estil de vida. Els mètodes d’ordre més coneguts venen del Japó i dels Estats Units. A grans trets, podem dir que els mètodes japonesos posen l’èmfasi a fer tria i descartar tot l’excés que ens destorba. Per contra, els mètodes nord-americans més populars ens donen opcions per categoritzar i emmagatzemar a tort i a dret sense renunciar a la quantitat.

Project 333, indicat per a persones que volen reduir l'armari sense haver de llençar

Un exemple de mètode és el de Courtney Carver, creadora del Project 333. És un sistema per endreçar l’armari que consisteix en reduir-lo a trenta-tres peces per viure durant tres mesos (coincidint amb cada estació de l’any). És com si féssim una maleta dins de l’armari. Aquesta autora nord-americana va idear el mètode quan se li va diagnosticar esclerosi múltiple. Cansada de viure una espiral de caos i estrès, es va dedicar a simplificar-se la casa per viure amb menys coses i menys destorbs.

Si voleu provar aquest sistema, creat molt abans que Marie Kondo publiqués La màgia de l’ordre, seguiu els passos següents:

  1. Primer, buideu l’armari completament i seleccioneu-ne trenta-tres peces, que són les que us acompanyaran durant els tres mesos vinents.
  2. La selecció inclou roba de carrer, sabates, bosses de mà, joieria i accessoris, com les ulleres de sol. Els pijames, la roba interior, la roba d’estar per casa (una mínima selecció) i la roba d’esport no compten.
  3. La roba “no seleccionada” la guardem en capses dins l'armari, tal com ho faríem amb la roba de temporada. Cal desar-la fora de la vista, que no es barregi amb la selecció.

Podeu aprofundir amb el seu llibre Project 333: The minimalist fashion challenge that proves less really is so much more. El resultat és un armari força minimalista i espaiós, que defineix perfectament el nostre estil i personalitat.

Dan-sha-ri, indicat per a qui no acaba de connectar amb el mètode Konmari, però vol buidar i acabar amb la dispersió casolana

Hideko Yamashita també és una organitzadora d’èxit anterior a Marie Kondo. Yamashita explica al seu llibre Dan-sha-ri: Ordena la teva vida que una de les causes del desordre és l’excés, i ens anima a viure amb el que realment ens resulta útil a nosaltres. Dan significa rebutjar les coses innecessàries; sha, desfer-se’n; ri, detectar el desig insà d’objectes que no necessitem. La clau del mètode de Yamashita és diferenciar el que és útil del que a nosaltres realment ens resulta útil. Posa com a exemple unes ulleres velles. Si no són de la nostra graduació, són brossa. Amb aquesta premissa recorrerem la casa, destriant el gra de la palla. Yamashita ens recomana que connectem amb l’aquí i l’ara. És un exercici de mindfulness en tota regla, i ens sorprendrem de la quantitat de coses que guardem “per si de cas” o per aferrament al passat. Un cop ens hàgim desfet de tot allò que no ens fa servei, endreçar serà més senzill, perquè haurem simplificat i eliminat l’excés. En realitat, ens adonarem que no necessitem tantes i tantes coses. I un cop tenim una casa més lleugera, més clara, cal no abaixar la guàrdia. La manera de mantenir l’ordre sense recaure en el caos és tancar les comportes al que no necessitem perquè no ens entri a casa.

Una persona ordenant l'armari en una imatge de recurs.
1355191515

I com endrecem el que sí que ens és útil? L’organitzadora ens ho explica pas a pas al seu llibre. Per exemple, proposa dividir la cuina en tres categories i no mesclar-les. Primera categoria: utensilis per cuinar; segona, estris per menjar; tercera, el menjar. És a dir, no guardarem en un mateix armari un colador, els plats i un pot d’olives. El que a uns els pot semblar sentit comú, per a altres és una pauta que els ajuda a organitzar-se.

The Home Edit, indicat per a maximalistes que volen veure casa seva més recollida i decorada

Un altre mètode ben diferent és el de The Home Edit. És el negoci de dues organitzadores nord-americanes, la Clea Shearer i la Joanna Teplin, que es van conèixer el 2015 i van fundar l’empresa d’ordre i mobiliari que podem veure a la sèrie Organízate con el método The Home Edit, de Netflix. Basen el seu sistema en la decoració, les formes i els colors, perquè el resultat final es vegi ben bonic. Treballen en equips d’organitzadores que operen incansablement per classificar i col·locar quantitats i quantitats de roba, peluixos, suplements nutricionals, decoració nadalenca, bosses i bossetes, les cendres del gat difunt, retoladors de tots colors, desenes de papers de regal diferents, i garatges a petar de caixes que no s’han obert en anys. El seu sistema recomana:

  1. En primer lloc, suprimir els trastos.
  2. Classificar-los.
  3. Posar-ho tot en contenidors, com capses, safates, cistelles, pots o separadors.
  4. I, per acabar, mantenir-ho endreçat tornant cada cosa al seu lloc un cop s’ha fet servir.

S’assembla molt al que hem fet tota la vida. Però a diferència dels mètodes anteriors, aquí l’ordre es delega. És a dir, els clients marxen de casa tot el dia mentre l’equip d’organitzadores els endrecen una estança. Porten tot el que cal i els fan l’armari nou, si volen. Els resultats són impactants. A la sèrie es veu l’estupefacció de les famílies quan tornen a casa seva i es fan creus de la transformació. Potser no han après a endreçar per si mateixos, però almenys aquella nit dormiran amb una part de la casa ordenada. Si voleu aprendre el seu mètode per aprofitar tots els racons de casa vostra, podeu descobrir trucs a les seves xarxes socials (@thehomeedit) i als seus llibres (en castellà: Cada cosa en su lugar: descubre el método The Home Edit para ordenar tu casa decorando).

En definitiva, tots els mètodes d’ordre tenen en comú que ens ajuden a sentir-nos més a gust a casa. Ens ajuden a viure amb menys trastos i destorbs, a descansar millor i ser més productius amb menys esforç. Al cap i a la fi, nosaltres fem la casa, i la casa també ens fa a nosaltres.

4 consells d'experts per purificar l'ambient abans de tornar a la rutina

Per Jancee Dunn / The New York Times

  • Neteja la nevera. "Les neveres necessiten una neteja completa almenys cada quatre mesos per prevenir l'aparició de bacteris i floridures", assegura Isis Lamphier, epidemiòloga. Per fer-ho, és recomanable treure cada article tant de la nevera com del congelador i verificar les dates de caducitat a mesura que es neteja. Neteja l'interior, inclosos els prestatges, amb lleixiu diluït, que mata els patògens transmesos pels aliments, com la salmonel·la.
  • Revisa els filtres de ventilació. "Si tens un sistema central de calefacció i aire condicionat, considera substituir els filtres HVAC", diu la Dra. Kathleen May, presidenta del Col·legi d'Al·lèrgia, Asma i Immunologia dels Estats Units. Recullen contaminants a l'aire, incloses espores d'al·lèrgens. Un altre consell que afegeix l'experta és netejar els ventiladors de sostre, "perquè poden acumular molta pols i també poden desencadenar al·lèrgies".
  • Renta l'aixeta de la cuina. L'interior de les aixetes de la cuina "té una estructura perfecta perquè hi hagi verdet", assegura Patricia Jackson, presidenta de l'Associació de Professionals en Control d'Infeccions i Epidemiologia dels Estats Units. "A moltes persones els sorprendrà la brutícia que s'hi acumula". Per netejar-la, destapa els petits orificis de la reixeta amb un petit element punxant, com una agulla. El més pràctic és retirar el filtre de l'aixeta i rentar-la amb aigua abundant amb un raspall de dents, fregar bé la pantalla i tornar a col·locar-ho.
  • Desinfecta el cubell d'escombraries. Llencem constantment escombraries cobertes de bacteris a la cuina, i generalment es tanquen. Sense l'exposició a l'aire, "continuen creixent i creixent", diu Lamphier. L'experta recomana treure els cubells d'escombraries i netejar-los bé amb aigua i sabó. Un cop secs, torna'ls a netejar per dins i per fora amb desinfectant.

Copyright The New York Times

stats