Flors comestibles
Suplements 06/06/2023

Si menges flor elèctrica (per Corpus) te'n recordaràs tota la vida

La comissió de Corpus de Sitges reuneix el cuiner Oriol Castro, la pastissera Patricia Schmidt, l’experta en flors Annette Abstoss i el destil·lador Carles Bonnin

3 min
La flor elèctrica també és coneguda com flor Sichuan

El gust d’algunes flors és comparable al del millor caviar o marisc que hàgim menjat mai. És la tesi que va sostenir l’experta en ingredients Annette Abstoss, que dissabte passat, al Mercat Vell de Sitges, va demostrar-ho amb la flor elèctrica, és a dir, l’Acmella oleracea. “Fa un efecte impactant al paladar, que té la capacitat de reiniciar-lo fent oblidar el gust del que s’hagi menjat abans i deixant-lo net i preparat per continuar menjant”, explicava, al costat del cuiner Oriol Castro, la pastissera Patricia Schmidt i el destil·lador Carles Bonnin. Les exclamacions del públic quan menjava la flor van demostrar sobradament que era cert. “Després d’haver-la tastat, no m’oblidareu mai, fins al punt que m’he trobat persones arreu del món que m’han aturat perquè recordaven que en alguna ponència l’havia deixada tastar tal com estic fent ara amb vosaltres”. 

El cuiner Oriol Castro amb el pot de flor de saüc en vinagre a la mà. Al seu costat, la pastissera Patricia Schmidt i Annette Abstoss

Mentrestant, el cuiner Oriol Castro, del restaurant Disfrutar, indicava que la flor elèctrica, com altres de què va parlar Abstoss, es fa servir als plats dels menús de degustació, perquè aporta profunditat de gust, per contrast o per similitud amb els ingredients. Ara bé, en el seu torn de paraula, Castro va animar el públic a fer servir flors en els plats de casa. “Compreu sucre de cotó, el típic de les fires, l’aplaneu amb un corró, i al capdamunt hi poseu alguna flor, comestible, com ara la flor de saüc, que és molt típica de les rieres del Garraf, i ja teniu un entrant divertit”, va dir. En aquest punt, l’experta Annette Abstoss el va alertar de dues pràctiques. La primera: les flors silvestres no es poden recol·lectar si no s’està segur de la salubritat dels llocs i també de la toxicitat de la mateixa planta. I la segona: “El saüc cru és indigest, i per això no és recomanable de menjar-lo”. Ara bé, el cuiner Oriol Castro li va respondre que “ho és si se’n menja en gran quantitat", però per menjar-ne una o dues en un aperitiu com el que ell proposava no passava res; si més no, a ell no li havia passat.

La flor de saüc

Sobre la flor de saüc, Oriol Castro va indicar que al Disfrutar les maceren amb vinagre. “He comprat un pot de vinagre del súper d’aquí el costat, i us demostro que a casa també podeu fer-ho: poseu la flor de saüc al fons del pot de vidre, net prèviament; l’ompliu de vinagre fins al capdamunt, i el tanqueu hermèticament i hi feu el buit, que a casa es pot fer al bany Maria. Al cap d’un any ja tindreu vinagre de flors, que podreu fer servir per a preparacions diferents, i que aportarà molt de gust als plats”.

Castro va assegurar que al Disfrutar els plats que preparen han d’entrar pels ulls dels comensals. Després, el seu esforç també se centra en els gustos i en les textures. I, finalment, en la presentació de tot plegat. Per a això també és tan important la ceràmica, el continent.

Per acabar, la pastissera Patricia Schmidt, de la pastissera Escribà de Barcelona, i el destil·lador Carles Bonnin, de la botiga La Destilateca de Terrassa, van explicar com són d'importants les flors per a les seves preparacions. Bonnin va sorprendre especialment amb destil·lacions d’ingredients que potser mai ningú no ha fet abans en begudes alcohòliques, però que “han tingut èxit”. Un exemple? El licor de formatge cabrales. Amb flors, la ginebra de roses, sense colorants ni conservants, de color rosa, i una altra, la feta amb clavells, pètals de rosa, hibisc, flor tibetana i arrels. Ah! I amb la flor de saüc també prepara ginebra, però just és una (a 30 euros la unitat) de les que té esgotades totes les ampolles. “No és l’única. De la que vaig preparar amb formatge de cabrales, que em va obligar a destil·lar vuitanta-cinc quilos del formatge en un alambí, també vaig aconseguir vendre’n les 200 ampolles en nou dies”, va dir el destil·lador, que va acabar l’acte que anuncia els actes de Corpus amb un gintònic fet amb ginebra de clavells, just una de les fotos lligades estretament a la festa de Sitges.

stats