Recerca

Redueixen la progressió del melanoma amb un innovador sistema de vacunació

Un estudi en ratolins observa un creixement tumoral més lent i una millora de la supervivència

Albert Diumenjó
2 min
Una incubadora biomedica de cultiu cel·lular

Avançar cap a la immunoteràpia personalitzada és una de les claus de la lluita contra el càncer. Investigadors d'IrsiCaixa i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) han fet un pas més en aquesta direcció amb un innovador sistema de vacunació que redueix la progressió del melanoma en estudis preclínics. Les primeres vacunes s'han provat en ratolins i han aconseguit una progressió més lenta del creixement tumoral, millorar la supervivència i, fins i tot, generar efecte protector en alguns dels vacunats, que no han arribat a desenvolupar el tumor.

L'estudi, publicat a la revista Journal of Translational Medicine , parteix d'un algoritme informàtic que selecciona amb precisió unes proteïnes específiques de les cèl·lules canceroses. S'anomenen neoantígens i són capaces de despertar el sistema immunitari. Amb aquest algoritme han dissenyat, en models preclínics de melanoma, unes vacunes basades en partícules similars a virus (VLP), que es poden modificar "a la carta" i permeten introduir diferents combinacions d'aquestes proteïnes.

Escollir els millors candidats

No tots els neoantígens tenen la mateixa capacitat immunològica, per la qual cosa escollir els millors candidats a l’hora de desenvolupar teràpies no és una tasca fàcil. El colíder de l’estudi i investigador principal d’IrsiCaixa, Julià Blanco, ha explicat que "l’avantatge d’utilitzar VLPs en comparació amb altres tecnologies" és que a cada partícula hi poden afegir al voltant de 15 neoantígens diferents, cadascun dels quals repetit en 2.500 còpies aproximadament. Aquest sistema "afavoreix que l’organisme pugui produir una àmplia resposta immunitària contra el tumor".

Quan les cèl·lules T del sistema immunitari entren en contacte amb proteïnes de cèl·lules canceroses, com els neoantígens, activen una resposta contra elles per generar un efecte antitumoral. L'objectiu dels autors és trobar el neoantigen més immunogènic, és a dir, el que desencadeni una resposta immunitària més potent, segons ha concretat la colíder de l’estudi i investigadora sènior d’IrsiCaixa, Carmen Aguilar.

Vacunes personalitzades

IrsiCaixa disposa d’una plataforma de vacunes basades en VLPs, una tecnologia patentada per la mateixa institució que va començar a posar en marxa per combatre el VIH i que ara també s'utilitza en la lluita contra el càncer. Com que es modifiquen a la carta, els investigadors poden ampliar la diana i dirigir-se a diferents tipus de càncers amb la mateixa plataforma. De fet, des del centre treballen també amb altres tipus de càncer com el de mama triple negatiu, el de cap i coll i el de pàncrees.

Aquestes vacunes basades en VLPs són segures, ja que no es poden replicar dins l’organisme; indueixen una resposta immunitària ràpida i potent, perquè s’assemblen en mida i estructura als virus, i poden afavorir la inducció d’una resposta immunitària més efectiva.

stats