Suplements 17/09/2021

L’ànima d’un escriptor

2 min

Les persones que tenim la sort de saber qui és Miquel Àngel Vidal fa temps que coneixem la seva envejable versatilitat: articulista, lector, narrador, dramaturg, assagista, professor, biògraf o expert en Llorenç Moyà són algunes de les facetes que li hem conegut, facetes reconegudes amb molts premis literaris merescuts. A partir d’ara, no ens en queda cap dubte, també serà conegut com un incisiu entrevistador, i és que l’escriptor nascut a Binissalem publica a Lleonard Muntaner Editor un nou treball destacable: Antoni Vidal Ferrando. La mà de l’escriptor, una sensacional biografia dialogada d’un tità de les nostres lletres.

Aquest és un llibre apassionant i necessari que es divideix en tres parts, tres capítols de novel·la humana, que mantenen, en tot moment, un fil conductor molt ben travat: 'Vida', 'Obra' i Literatura, pensament i complicitats. Els títols són explícits i el resultat és una xerrada amena, profunda i aclaridora entre dos grans lletraferits que dominen, i veneren, el seu ofici. Però també és el registre d’una sèrie de trobades productives entre dos amics que s’han freqüentat i, per aquest motiu, l’alt grau de confiança entre ells ens permet arribar als secrets més pregons d’un creador infatigable i d’un ésser humà encantador. La mà de l’escriptor és un llibre entretingudíssim que proporciona fines anàlisis d’una biobibliografia formidable. I té un innegable valor testimonial: les nombroses fotografies que l’acompanyen ens mostren totes les cares d’una vida dedicada a l’ensenyament, a la literatura i a la cultura. Els llegats, en efecte, es basteixen amb obres imprescindibles com aquesta.

Si les primeres pàgines són una autèntica llepolia, un mapa preciós que ens regala les coordenades precises per copsar l’univers de l’autor, les darreres són apoteòsiques. A través seu se’ns permet descobrir algunes de les correspondències vitenques i artístiques de l’autor de Santanyí, un dels majors hereus de Bernat Vidal i Tomàs. S’hi troben algunes anècdotes realment delicioses o genials, com aquestes en què Blai Bonet fa teatre fins i tot quan està sol. Jo havia tingut la sort d’escoltar-ne algunes i me les havia apuntades als meus quaderns perquè no es perdessin en l’oblit. Per sort han quedat degudament immortalitzades en aquest llibre sintètic i extraordinari que caça, ja per sempre, l’ànima d’un autèntic escriptor de raça, intuïtiu, generós i excel·lent persona. Antoni Vidal Ferrando. La mà de l’escriptor és un retrat preciós i molt respectuós, una lectura fantàstica que enganxa i una obra literària que torna a confirmar el talent del prolífic Miquel Àngel Vidal.

'Antoni vidal Ferrando. La mà de l’escriptor'. Lleonard Muntaner. 112 pàg. / 15 euros
stats