Finances
Suplements 16/10/2021

Una mina d’or oculta en un còmic de Marvel

L’estudiant Enric Aulinas va comprar per 6,99 dòlars un NFT de l’editorial nord-americana que ara té un valor de 31.000 dòlars

Anna Reig
3 min
Una mina d’or oculta en un còmic  de Marvel

L’estudiant d’administració i direcció d’empreses a Esade Enric Aulinas va comprar per 6,99 dòlars una vinyeta de còmic de Marvel que actualment està valorada en 31.000 dòlars. Però no la va trobar amagada entre les andròmines dels Encants de Barcelona, sinó entre el garbuix digital d’internet. De fet, la seva vinyeta ni tan sols es pot tocar, es tracta d’un NFT (non fungible token ). Un NFT és un actiu digital únic i irreemplaçable que a través de la mateixa tecnologia del bitcoin crea un codi encriptat (blockchain) que demostra que ell és el propietari del còmic original. Concretament, l’estudiant va comprar el dibuix de la primera aparició de l’home torxa del 1939. Quants fans de Marvel voldrien l’exemplar d’aquesta vinyeta en paper? Doncs seria la mateixa, però en format digital. Per molt que tothom pugui buscar a Google la imatge d’aquest famós heroi de Marvel, només Aulinas pot dir que en té l’NFT autèntic.

Però ell no és precisament un fan de Marvel, sinó un noi amb ganes de triomfar en el món de l’economia. Va començar a interessar-se per les criptomonedes fa aproximadament un any, engrescat per un amic seu que li va explicar que feia temps que hi invertia. “Primer vaig començar amb els bitcoins, a poc a poc vaig anar descobrint l’ecosistema de les criptomonedes i al gener vaig saber de l’existència dels NFT”. La principal diferència entre les criptomonedes i els NFT és que les primeres són fungibles i, per tant, equiparables als diners físics. Podem canviar un euro per un altre i continuarà tenint el mateix valor. En canvi, els NFT són actius no fungibles i, per tant, no intercanviables. És com si parléssim per exemple d’un quadre, que no es pot canviar directament per un altre quadre.

Aulinas va anar aprenent tots aquests conceptes de manera autodidacta, a través de youtubers com Gary Vee, que compta amb més de 3,2 milions de seguidors. “Amb molta paciència vaig aconseguir ser al lloc adequat en el moment adequat”. El 19 d’agost, Marvel va llançar al mercat uns 60.000 NFT dels seus primers còmics, tots per un valor de 6,99 dòlars. N’hi havia cinc classes diferents, i Aulinas va tenir una gran sort: li va tocar la “true believer variant”, la raresa més exclusiva, de la qual només hi ha 600 unitats a tot el món.

Al mercat secundari, vinyetes de còmic com la seva s’han venut per 31.000 dòlars, però ell s’esperarà a vendre-la. Marvel va llançar aquests NFT en un mercat petit, anomenat Veve, en el qual hi ha un nombre limitat de compradors. Però l’empresa ha anunciat que en un futur pròxim els seus actius es podran vendre al mercat més gran de NFT del món, OpenSea. “Encara pujarà el seu valor, que és, en el fons, el que la gent estigui disposada a donar-hi”, explica. A més, també apunta una altra possibilitat dels NFT: “Marvel, com a companyia, podria per exemple organitzar un esdeveniment físic o digital on només poguessin accedir els 600 usuaris que tinguessin l’NFT amb la raresa que tinc jo. Els NFT tenen un gran potencial, poden crear comunitats digitals o físiques mitjançant el seu ús”.

Molts economistes han alertat de la bombolla especulativa que suposen les criptomonedes i els NFT. Aulinas n’és conscient: “Hi ha un gran problema amb l’oferta, perquè cada dia sorgeixen centenars de projectes de NFT. Crec que un 97% acabaran tenint un valor nul els pròxims anys”. Ell ho compara amb la “bombolla puntcom” de finals dels anys 90, en què molts empresaris es van arruïnar, però també “en van sortir les empreses que avui dominen l’economia”. De fet, Aulinas creu que “tant les criptomonedes com els NFT seran els actius financers que més innovació ens aportaran la dècada vinent”. Aquests actius tenen “el potencial de transformar milers d’indústries”, afirma l’estudiant. Aulinas tindrà temps de pensar-hi des de l’aula i amb un actiu de 31.000 dòlars a la butxaca.

stats