Què hi ha per menjar?
Suplements 23/06/2023

Com aconseguir mantenir els bons hàbits durant les vacances

Els infants augmenten de pes fins a mig quilo en aquest període

Joana Costa
4 min
Un nen menjant a l’escola en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAcaba l'escola i comença, en molts casos, un desgavell d'horaris i àpats durant setmanes capaç de desajustar a qualsevol. I això és, de fet, el que els passa a la majoria dels infants en edat escolar. Els horaris desajustats de son, l'accés il·limitat a la nevera, l'avorriment, el temps davant les pantalles i videojocs i la inactivitat són grans aliats de l'obesitat infantil. De fet, molts estudis que confirmen que les vacances d'estiu són "períodes crítics" pel que fa al pes corporal de la canalla.

Es tracta d'un fenomen molt estudiat a Amèrica, on la investigació conjunta Períodes crítics en la variació de la composició corporal en nens en edat escolar, de la Universitat Pontifícia de Valparaíso de Xile, assenyala que els infants augmenten de pes fins a mig quilo durant les vacances, i que el percentatge de massa corporal augmenta "de forma significativa" en aquest període. Entre les variables que més incidència tenen en aquest augment hi ha la disminució de l'activitat física i l'important augment de les hores de son (fins a dues hores de més al dia). També als Estats Units hi ha uns quants estudis que aprofundeixen en la relació entre les vacances i l'augment de pes, com el de l'American Journal of Public Health, que assenyala que els nens d'infantil i primària tenen més tendència a augmentar de massa corporal durant les vacances perquè la majoria d'ambients no escolars estan poc estructurats i supervisats, i permeten que la canalla gaudeixi massa del pica-pica i les activitats sedentàries.

Així mateix ho indica la proposta Efectes de la participació en escoles d'estiu i resultats psicosocials sobre els canvis en la composició corporal i física durant l'estiu, dels investigadors Kyung-Shin Park i Man-Gyoon Lee, que constaten que els adolescents augmenten més de pes durant les vacances que al llarg de l'any escolar, i que la participació en les escoles d'estiu "és beneficiosa" per mantenir un estil de vida saludable. "L'obesitat i la condició física dels adolescents poden quedar afectades per la seva situació socioeconòmica i psicològica, especialment durant el llarg recés escolar", indiquen. Així, la seva recomanació és, sobretot, que participin en activitats organitzades d'estiu.

1
Fer casals i colònies
Un casal d'estiu a una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu

Tal com assenyalen els investigadors, l'assistència a escoles d'estiu evita "de manera efectiva" l'augment de pes a l'estiu, sobretot entre infants de famílies vulnerables, gràcies a l'entorn estructurat, l'accés restringit als aliments i el temps programat per fer exercici, "a més de maximitzar els efectes psicosocials". Aquesta afirmació se sosté en l'evidència que els nens que, en una mostra, no van participar en casals van tenir augments de pes i de greix corporal i van veure minvar les seves aptituds físiques, enfront dels que sí que hi van assistir, que no van registrar "canvis significatius".

2
Establir uns horaris
Un rellotge despertador i un nen dormint

Més enllà de les bondats dels casals, cal que la prevenció també es faci a casa: el fet d'establir uns horaris (que no cal que siguin tan estrictes com a l'hivern) i seguir-los de veritat ajudarà l'infant o adolescent no perdre el nord i desconfigurar completament la (saludable) rutina de llevar-se cada dia a la mateixa hora (evitant desajustos hormonals), esmorzar, dinar, fer la migdiada i marxar a dormir. Si bé aprendre que l'estiu és flexible és important, també ho és mantenir-se dintre d'uns marges generals que ajudin a mantenir la son i la gana en ordre.

3
Esmorzar, dinar i sopar
Un nen menjant verdura

També com a part dels horaris regulars, cal garantir que la canalla esmorza, dina, berena i sopa, sense saltar-se cap àpat ni fer-ne cap de massa gran, de manera que mantingui al màxim la rutina alimentària, sense descompensacions. Aquest ordre ajudarà a situar la gana dintre d'uns límits raonables i a no generar dejunis de massa hores que els facin sentir la necessitat de menjar el doble. A més, cal que en aquests àpats sempre hi hagi verdura (moltes amanides), fruita i aliments que hidratin la canalla i alhora els atipin. Predicar amb l'exemple és la millor opció.

4
Gelats, granissats i refrescos, a ratlla
Una nena amb un gelat

L'estiu és la festa dels gelats, polos, refrescos, granissats, orxates i tota mena de propostes, tant fresques com dolces. Per evitar guanys de pes indesitjats en la canalla cal mantenir-los a ratlla, per exemple, limitant-los a un àpat el cap de setmana o distribuir-los de manera que no tot l'estiu sigui una via lliure d'aquests capricis dolços. El sucre no és desitjable en la dieta d'infants i joves (tampoc en l’edat adulta) i cal allunyar-lo al màxim dels seus hàbits.

5
Ull a les crispetes, pipes, pizzes i hamburgueses
Un bol de crispetes

L'estiu també és època de cinemes a l'aire lliure amb crispetes i de bancs de passeig marítim carregats d'adolescents envoltats de pipes, per no esmentar les quantitats de snacks habituals en aquestes jornades. Cal ser flexible i deixar que també les criatures i adolescents descobreixin aquests plaers prohibits, però sempre sense excessos i intentant, per exemple, que sopin igualment (sense obligar), per simbòlic que sigui l'àpat. Com el sucre, la sal d'aquests aliments s'ha d'evitar tant com el seu plantejament ultraprocessat. El mateix passa amb els sopars a base de pizzes, hamburgueses i fregits: han de ser tan puntuals com sigui possible.

6
Temps d'activitat en família
Una família en bicicleta

Apagar les pantalles, limitar els videojocs i fer activitats amb les criatures quan tota la família està de vacances és la manera ideal d'aconseguir que continuïn actius, es cansin i les rutines de gana i son s'ajustin al màxim a les seves necessitats. Aquests temps a l'aire lliure seran, a més, moments de qualitat que també donaran un altre aire a les vacances.

stats