Sucessos
Societat Successos 17/05/2023

Un home mata l'exparella amb una escopeta en ple carrer i després se suïcida a Euskadi

Tot i que d'entrada s'ha informat d'una explosió amb un artefacte casolà, finalment l'assassí ha fet servir una arma manipulada

ARA
3 min
Dispositiu policial al voltant del lloc dels fets.

BarcelonaUn home hauria assassinat aquest dimarts la seva exparella en ple carrer a la població guipuscoana d’Orio i després s’hauria suïcidat fent servir una escopeta manipulada. Els fets han passat cap a les 17.20 hores a la part exterior d’un parc infantil. Els veïns han sentit una deflagració i han alertat la policia, que quan ha arribat al lloc dels fets ha trobat dos cadàvers: el d’una dona en un banc i el d’un home estès a terra. Tots dos tenien uns 50 anys, eren veïns del municipi i havien mantingut una relació fins feia poc. Fonts pròximes al cas informen a Efe que l’home hauria matat la dona amb l'escopeta que havia heretat del seu pare i tot seguit s'hauria disparat a ell mateix.

Des del primer moment l’Ertzaintza ha investigat el cas com un feminicidi. Tots dos, que havien mantingut una relació fins feia dos mesos, s'havien citat a la cantonada del parc infantil on van trobar els seus cossos, segons ha explicat el conseller de Seguretat basc, Josu Erkoreka. Ella va arribar primer i es va asseure en un banc amb un llibre mentre l'esperava. Quan va arribar, l'home va disparar-la amb una escopeta que portava de casa. L'arma, que era de la seva propietat perquè l'havia heretat del seu pare, tenia el canó retallat. Tot seguit es va disparar a ell mateix, ha afegit el també vicelehendakari.

Erkoreka ha explicat que l'agressor, A., era veí de Zarautz, tenia llicència d'armes i no tenia antecedents penals de cap mena, tampoc per violència masclista. La víctima, L., era resident a Orio i deixa dos fills, un jove i una menor d'edat d'una relació anterior, i a qui el conseller ha traslladat tot el suport i "un missatge de solidaritat profund". El ministeri d'Igualtat també ha confirmat la naturalesa masclista de l'assassinat i ha elevat a 18 el nombre de víctimes mortals de violència masclista des que va començar l'any. La xifra augmenta fins a les 1.202 des del 2003, any en què van començar els registres.

Confusió pel soroll d'una explosió

Les primeres informacions assenyalaven que s'havia produït una explosió que havia provocat dues morts en ple carrer d'Orio. El departament basc de Seguretat va informar oficialment que hi havia hagut “una deflagració”, sense oferir més dades, i, a causa dels primers moments de confusió, fonts del ministeri de l’Interior es van afanyar a descartar que el tràgic succés a la localitat basca, on viuen poc més de 6.000 persones, pugui ser un cas de terrorisme.

En un primer moment els testimonis van dir que havien sentit una explosió i, fins i tot, que havien vist una caixa blanca. D'entrada, doncs, es pensava que l'home havia fet detonar un artefacte casolà per causar tant la mort de la seva exparella com la seva. De fet, efectius de la unitat especialitzada en explosius de la policia basca s’han desplaçat al lloc dels fets per analitzar les restes del paquet bomba per identificar quins materials s’haurien fet servir per fabricar-lo. Tot i això, un cop es van poder aixecar els dos cadàvers, els agents van descobrir una escopeta manipulada, la detonació de la qual podria haver-se confós amb la d'una explosió. Ara l'Ertzaintza està buscant indicis a casa de l'home.

Tres dies de dol

El lehendakari Iñigo Urkullu ha expressat la “pena i tristesa” pels fets, en un acte electoral del PNB, i ha avançat que “suposadament” es tractava d’un cas de violència masclista. L'Ajuntament d'Orio ha decretat aquest dimecres tres dies de dol per l'assassinat i ha animat els ciutadans a acudir a una concentració de repulsa convocada pel Moviment Feminista d'Orio. L'alcaldessa de la localitat, Anuska Esnal (EH Bildu), ha llegit aquest dimecres una declaració institucional acordada pels grups municipals en què expressa el seu "dolor" pels fets ocorreguts ahir a la localitat, que ha qualificat de "terribles".

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats