Homicidi
Societat Successos 20/02/2023

L'acusat per l'homicidi de Cales de Mallorca reconeix un sol "cop involuntari" a la víctima, ex de la seva parella

La víctima va caure en coma i morí 4 mesos després a causa d'un traumatisme cranioencefàlic

ARA Balears
4 min
L'acusat per l'homicidi

PalmaEl jove de 22 anys acusat de matar un altre home per presumptament haver-li esclafat el cap contra el terra a Cales de Mallorca l'any 2021, ha reconegut aquest dilluns davant el Jurat, haver-li pegat un únic "cop involuntari" a la víctima, però ha negat haver continuat amb l'agressió quan el perjudicat va caure inconscient al terra.

La Fiscalia demana una pena de 12 anys de presó per un delicte d'homicidi i una indemnització de 168.000 euros per als pares de la víctima. L'advocat de la família del mort, que qualifica els fets alternativament d'assassinat, demana 22 anys de presó, així com 210.000 euros d'indemnització per als pares i germans de la víctima.

Amb tot, els familiars han renunciat a aquestes quantitats en la seva declaració com a testimonis, on han insistit que només volen que "caigui la llei" sobre el responsable de la seva mort. La defensa, per la seva banda, demana l'absolució. Es preveu que el judici, que se celebra en l'Audiència Provincial de Palma, duri tres dies.

Els fets varen tenir lloc el juliol de 2021, al voltant de les 00.45h del matí, en un aparcament a Cales de Mallorca, on l'acusat, que sosté que aquella nit havia consumit alcohol i drogues, es va trobar amb la víctima de 28 anys, que anava amb un amic.

Diu que no sabia res de la relació de la víctima amb la seva dona

L'acusat i la víctima havien coincidit anteriorment a la presó (el processat té numerosos antecedents per delictes comesos quan era menor d'edat), però segons l'acusat només es coneixien "de vista". En aquest sentit, ha assegurat que no sabia que el jove al qual va colpejar havia estat parella de la seva dona en el passat. "Desconeixia totalment que haguessin estat junts", diu el suposat agressor.

Segons la Fiscalia, aquella nit a l'aparcament, l'acusat hauria recriminat al jove que parés amb la seva dona. El processat ho ha negat reiteradament. "Gairebé no el vaig saludar, no tenia cap problema amb ell", ha dit.

Les acusacions sostenen que el processat li va pegar un cop de puny al cap de la víctima, que va perdre el coneixement i que, un cop al terra, li va esclafar el cap "brutalment". El processat, manté que fou el seu oncle qui va començar la disputa i ell intervingué per separar-los.

Segons la seva versió, en aquest forcejament la víctima s'hauria abalançat i, per a llevar-s'ho de damunt, li va pegar una colzada que, ha admès, va poder donar-li en en el cap. Seguint amb el seu relat, després d'això el jove va quedar "inconscient". "Ho vaig veure en el sòl sagnant, em vaig marejar, em vaig espantar", ha comptat l'acusat, que seguidament es va ficar en el cotxe. Segons ell, el seu oncle "va continuar barallant-se" amb l'altre jove però la víctima no va rebre més cops.

El suposat agressor, també ha afirmat que, després de comprovar que una dona havia telefonat una ambulància, varen partir amb el cotxe. Ha negat que volgués fugir del lloc, si bé ha admès que van marxar conduint amb celeritat --el seu oncle anava al volant, ha dit-- i van tenir un accident en intentar esquivar a un camió de recollida d'escombraries.

La víctima va caure en coma i morí 4 mesos després

La víctima va sofrir un traumatisme cranioencefàlic greu amb múltiples lesions òssies, vasculars i viscerals, va caure en coma i va morir quatre mesos després a l'hospital. L'acusat va estar en parador desconegut uns dies, en els quals es va rapar el pèl, i, quan la Policia ja el cercava, finalment es va entregar en una comissaria acompanyat d'un advocat. El jove ha afirmat que va marxar de casa per a drogar-se després de discutir amb la seva dona i que es va rapar perquè sentia un "formigueig" pel consum de droga, negant així que estigués tractant d'escapar de les autoritats.

L'amic de la víctima confirma l'agressió

Per part seva, l'amic que acompanyava a la víctima la nit dels fets ha corroborat que l'acusat va agredir al jove després de recriminar-li que parlés amb la seva dona. "Em va dir a mi que m'anava a saludar i a ell no perquè 'era un merda'", ha explicat. Quan la víctima li va preguntar per què li parlava així, l'acusat li va dir que la seva parella "li estava posant les banyes" amb ell. Aquest testimoni ha mantingut que l'acusat va propinar un cop de puny al seu amic el cap (segons la seva versió, portava una cadena enrotllada a la mà a manera de puny americà), que l'agredit va caure desplomat al terra i que llavors el processat li va trepitjar el cap amb força. Segons ha indicat, l'acusat anava descalç.

Segons el testimoni, el seu amic "no va poder defensar-se" perquè el cop de puny va ser del tot imprevist i després va quedar inconscient al terra i ja no va tornar a aixecar-se. "Sagnava molt" pel nas, boca i d'una banda del cap. Mentrestant, l'acusat i els seus acompanyants "van agafar el cotxe i varen partir". La presidenta del Tribunal ha hagut de paralitzar el judici durant uns minuts quan el testimoni ha esclafit a plorar en haver recordat l'episodi.

Mentrestant, l'oncle de l'acusat no ha corroborat la versió sobre el suposat enfrontament amb el testimoni. L'home ha negat que s'enredés en una baralla amb l'altre home i que el seu nebot hagués de separar-los, com ha afirmat l'acusat. En lloc d'això, ha indicat que ell i l'amic de la víctima es van apartar per a parlar i que, estant d'esquena a l'acusat i la víctima, el jove el va avisar que havia ocorregut alguna cosa. Quan es va girar, "el jove ja estava al terra". L'home va entendre que el seu nebot l'havia agredit i es va afanyar a dur-lo en cotxe.

Finalment, la dona de l'acusat sí que ha confirmat la versió de l'acusat: que el seu espòs va intentar separar a la víctima i al seu oncle i que en aquest forcejament li va pegar un cop accidental. La dona ha dit que l'oncle de l'acusat els "va obligar" a pujar al cotxe "a empentes" i va dir: "Anem d'aquí que l'hem matat, està mort". La dona ha indicat que, abans de l'incident, al seu espòs li havien arribat "rumors" sobre la seva relació prèvia amb la víctima. "Però jo li ho vaig negar fins a l'últim moment que el vaig confessar", ha precisat.

stats