Abús sexual
Societat Successos 17/03/2023

L'exrector de Can Picafort, processat per un segon abús sexual a una menor

Barceló ja va rebre una condemna de sis anys de presó per fets semblants el 2016, que va complir aquest agost

ARA Balears
2 min
L’exrector de Can Picafort, Pere Barceló, a punt d’entrar en els jutjats a declarar i defensar-se de les acusacions de pederàstia.

PalmaL'Audiència Provincial de les Balears ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat per l'exrector de la parròquia de Can Picafort, Pere Barceló, contra la interlocutòria per la qual s'acordava el seu processament per un nou delicte d'abús sexual a una menor. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), la interlocutòria comparteix la conclusió de la jutgessa instructora en el fet que "existeix una base suficient per inferir en la probabilitat de la realitat dels fets i l'autoria de l'acusat", fet pel qual la Sala ha confirmat el processament.

La interlocutòria rebutja l'argument de l'encausat d'absència d'indicis de criminalitat argumentant i donant suport a la decisió de la jutgessa instructora basada, no només en informes de la UVASI (Unitat de Valoració d'Abús Sexual Infantil), com sostenia la defensa, sinó també en altres diligències com la declaració de la víctima i altres persones. Amb tot, la Sala comparteix la conclusió de la jutgessa que el tràmit d'apel·lació no correspon a analitzar la prova com si es tractés d'un judici oral ni a determinar innocència o culpabilitat, sinó a determinar si existeixen indicis suficients per dictar la resolució.

En relació amb possibles contradiccions en la declaració de la víctima, la Sala explica que només servirien per acordar sobreseïment si tinguessin entitat suficient per neutralitzar la base. Fora d'aquests supòsits, la valoració correspon a judici oral. En aquest cas, apunta que la declaració de la denunciant, juntament amb els informes de la UVASI i la Unitat Terapèutica d'Abús Sexual (UTASI) apunten a indicis suficients de criminalitat per dictar interlocutòria de processament.

A més, assenyala que el processat no ha declarat ni aportat elements de prova rellevants. Els fets se situen entre el 2008 i el 2010, quan la víctima assistia a catequesi. Cal recordar que Barceló ja va rebre una condemna de sis anys de presó per fets semblants el 2016, que va complir aquest agost.

stats