Successos
Societat Successos 04/04/2023

Dos excursionistes de Rubí moren al Carlit: "Eren prudents i assenyats"

Els serveis d'emergències van localitzar els cossos sense vida aquest dilluns després d'un temporal de neu i fred

2 min
Un cotxe de la policia francesa en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEn Paco i en Joaquín, dos alpinistes de Rubí de 56 i 54 anys, van començar divendres una excursió pel massís del Carlit, a la Catalunya Nord. Persones del seu entorn creuen que el seu objectiu no era pujar al cim d'aquesta muntanya de 2.921 metres d'altitud, sinó fer una travessa. "Simplement, desconnectar a la natura", apunten les mateixes veus. Segons va informar aquest dilluns la gendarmeria francesa, els dos excursionistes van trucar dissabte al telèfon d'emergències per demanar ajuda, però no van poder concretar la seva ubicació exacta. Estaven atrapats en un temporal de fred i neu que impedia que els helicòpters sobrevolessin la zona. Els equips de rescat francesos ho van intentar a peu, però no hi va haver sort. Aquest dilluns, quan el temps ho va permetre, es van enlairar els mitjans aeris i van trobar els dos cossos sense vida. Els van localitzar a les proximitats del tossal Colomer, a prop del pic del Carlit.

Tots dos eren socis del club excursionista DonaAlpina. Encara és aviat per saber amb exactitud què va passar, però les primeres informacions apunten que els va enxampar un temporal quan intentaven arribar a un refugi per passar la nit. "És molt complex prendre decisions en una situació de fred, neu i poca visibilitat", expliquen des del club excursionista. I afegeixen que tant en Paco com en Joaquín eren persones "prudents i assenyades". S'equipaven bé, esperaven els companys que es quedaven més enrere, es preparaven les rutes abans de sortir... Tots dos eren pares de família i més que per portar el seu cos al límit, els agradava anar a la muntanya per gaudir de la natura i desconnectar.

En Paco feia més temps que era soci del club, uns tres anys. Era comercial en una multinacional de vàlvules industrials i viatjava molt. "Quan tenia un forat, a la mínima que podia anava a la muntanya", diu una persona que el coneixia bé. També li agradava l'escalada. Va ser precisament en Paco el que va introduir en Joaquín al club fa uns mesos. Ell no té tanta experiència en l'excursionisme, s'estava iniciant en aquest món. Sí que era una persona que estava molt en forma i feia molt ciclisme. Una de les seves primeres rutes amb el club va ser a Cambra d'Ase, també a la Catalunya Nord. La darrera d'en Paco va ser a Ulldeter.

Extrems

Des del club excursionista apunten que la Setmana Santa és una època complicada per fer rutes, ja que no és ni hivern ni estiu. És un punt intermedi on a vegades no se sap del tot quina roba triar o quantes capes posar-se. També, apunten, el canvi climàtic està fent molt mal a la seva afició. "Cada vegada hi ha vents més forts i canvis de temps més ràpids i extrems", afirmen. Això complica la planificació de les sortides. Un element fonamental que recomanen a totes les persones que van a la muntanya, així com disposar de l'equipament adequat.

stats