Successos
Societat Successos 20/05/2023

Detenen quatre persones en una operació en què es varen intervenir 25 tones d'ametlles amb toxines

Els fruits contenien nivells altíssims d'aflatoxines, uns fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà

ARA Balears
1 min
Un dels detinguts en l'operació

PalmaQuatre persones han estat detingudes per presumptes delictes de falsedat documental i contra la salut pública en una operació duta a terme de manera conjunta per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, en què s'han intervingut 25 tones d'ametlles amb toxines molt perilloses.

Segons ha informat la Guàrdia Civil i ha recollit Europa Press, l'operació, sota el nom Nuts, va començar el mes de gener passat, arran de l'arribada a Espanya de 25 tones d'ametlles procedents d'Austràlia per un procés d'importació que presumptament complia la normativa.

Una vegada les ametlles varen arribar a Alacant, l'àrea de Sanitat Exterior de la Delegació del govern espanyol de la província va realitzar una anàlisi del fruit i va determinar que contenia nivells altíssims d'aflatoxines, uns fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà. Per aquest motiu, es va comunicar a l'importador d'aquest producte que havien de ser destruïdes. Aquesta persona, amb domicili a Mallorca, es va comprometre a fer-ho i va sol·licitar autorització a Sanitat per traslladar a l'illa els fruits i desfer-se'n en una incineradora.

Així, les ametlles varen arribar a Binissalem, on els responsables de transportar-les a la incineradora varen incomplir el procediment i varen dipositar-les en una nau industrial. D'aquesta manera, varen canviar el tipus i la mida dels envasaments, a causa de les comprovacions que s'estaven fent, i varen dur les ametlles a Alacant de nou.

Pel que fa als fruits que havien de ser destruïts, varen substituir-los per pells d'altres ametlles de grandària similar, així aconseguien els documents que en certificaven la destrucció.

Finalment, els investigadors varen poder immobilitzar la mercaderia a Alacant i detenir quatre responsables de la importació, transport i destrucció de les ametlles.

stats