Salaris

Yolanda Díaz fa pinya amb els sindicats per la pujada salarial

La ministra critica la manca d'acord per part de la CEOE i defensa l'augment de l'SMI fins al 60% del salari mitjà

ARA
2 min
Yolanda Díaz

Barcelona"La patronal espanyola no està a l'altura del seu país i els sindicats tenen motius per sortir al carrer". Així ho ha sentenciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en una entrevista aquest dilluns a la Cadena SER, en referència a les mobilitzacions anunciades pels sindicats davant la manca d'acord salarial amb la patronal CEOE, presidida per Antonio Garamendi.

La ministra de Treball també ha apuntat que esperen un augment de la xifra d'aturats a finals de mes "dins de la normalitat de l'agost", ja que l'estacionalitat del mercat laboral espanyol suposa un increment de la desocupació quan acaba el període estival.

"La dada d'agost serà com la de tots els mesos d'agost", ha resumit Díaz, i ha demanat prudència recordant que Espanya es troba amb una taxa d'atur que, "malgrat ser alta, és la més baixa de tota la mitjana" des del 2008.

És en aquest sentit que, al preguntar-li per les mobilitzacions anunciades pels sindicats davant de la falta d'un acord salarial amb la patronal, Díaz ha afirmat que "una inflació desbocada requereix que els agents socials estiguin a l'altura de les circumstàncies" i ha tornat a expressar el seu suport a les reivindicacions dels treballadors.

Augment del salari mínim

La vicepresidenta segona ha recordat que la comissió d'experts que estudia quant i com s'ha d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) es reunirà divendres que ve, dia 2 de setembre. Aquesta comissió estudiarà les variables a tenir en compte per apujar aquesta renda el 2023, sobretot amb l'objectiu que el govern compleixi el seu compromís d'elevar-lo al 60% del salari mitjà en aquesta legislatura, a la qual només li queda un any.

Segons Díaz, l'SMI hauria d'arribar "almenys al 60% del salari mitjà", i encara que ha apuntat que dubta que pugui arribar a un acord amb la patronal CEOE, ha assegurat que treballarà per arribar a un consens.

Alhora, també aquest dilluns, el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha instat les empreses a reprendre les negociacions sobre un acord salarial que compti amb el suport de tots els agents implicats, i ha mantingut l'avís de mobilitzacions massives a partir de l'octubre si la patronal no deixa de banda el seu "enrocament". 

"La pujada de preus té un impacte més important en les famílies que en les empreses. No apujar els salaris pot suposar un fre a l'economia i al consum, per la qual cosa la millor manera de combatre aquesta baixada de l'activitat econòmica és aconseguir que els diners arribin a les famílies", ha recalcat Ros.

stats