Societat 07/04/2020

Un xip amb l'ADN de la fura creat per la UIB podria contribuir a trobar la vacuna del covid-19

La Universitat ha transferit aquesta tecnologia a Agilent Technologies, una multinacional nord-americana líder en equips i serveis científics i tecnològics

Mc.c
2 min
Laboratori a frança

PalmaUn xip amb l'ADN del genoma complet de la fura creat per la Universitat de les Illes Balears podria contribuir a accelerar l'obtenció de la vacuna del covid-19. Segons han explicat en un comunicat, aquesta tecnologia desenvolupada pels investigadors del grup de Nutrigenòmica, que dirigeix el doctor Andreu Palou, permet guanyar temps en el desenvolupament de vacunes, ja que els pulmons i les vies respiratòries d'aquest animal són molt semblants als dels humans.

La UIB ha transferit aquesta tecnologia a Agilent Technologies, una multinacional nord-americana líder en equips i serveis científics i tecnològics. Amb aquest acord, han posat a la disposició dels grups d'investigació de tot el món aquesta tecnologia, que pot possibilitar la producció de vacunes contra virus animals i humans, inclòs el coronavirus (SARS-CoV-2).

Amb aquest xip podran estudiar l'efectivitat de les possibles vacunes i contribuiran que es guanyi temps, ja que si funciona amb l'ADN del genoma complet de la fura es podrà utilitzar directament en humans sense necessitat de manipular-la o adaptar-la, com passa amb els estudis que es duen a terme amb altres animals. L'any passat aquest xip ja es va utilitzar per estudiar vacunes contra la grip.

La comunitat científica considera que les fures són el model animal més adequat per estudiar patologies respiratòries humanes. Precisament aquest dilluns un estudi fet a la ciutat de Wuhan després del brot indica que els moixos i les fures poden ser bons models animals per assajar l'eficàcia de tractaments i vacunes contra el covid-19.

Les fures també poden tenir covid-19

Les notícies d'animals contagiats pel coronavirus han anat sortint els darrers dies i per saber quins poden contreure la malaltia, científics de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Agrícoles han fet un experiment amb moixos, cans, fures, porcs, pollastres i ànecs. A partir dels resultats, han conclòs que els moixos i les fures poden tenir covid-19, que els porcs, els pollastres i els ànecs no, i que els cans són molt poc susceptibles a la infecció. Així, els moixos i les fures varen presentar símptomes lleus, algunes lesions pulmonars semblants a les que es produeixen en humans i la presència de virus amb capacitat infecciosa al nas i a la gola.

stats