Societat 16/05/2019

La xerrada d'un psiquiatre sobre la "dona histriònica" que "denuncia el marit per qualsevol bestiesa" encén Twitter

El Centre d'Ensenyament Superior Alberta Giménez es disculpa per la piulada "descontextualitzada" que ha "ferit sensibilitats"

Ara Balears
2 min
Una de les diapositives de la presentació del psiquiatre Tomás Blanes feta al CESAG

PalmaLa xerrada que ha impartit aquest dimecres el psiquiatre Tomás Blanes al Centre d'Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG) ha incendiat Twitter tan bon punt el centre universitari ha publicat les fotografies de la presentació en una piulada que ha acabat esborrant i per la qual s'ha disculpat. S'hi veia com Blanes descrivia la "dona histriònica límit" com un "monstre disfressat de deessa" que "denuncia el seu marit per qualsevol bestiesa". Fins i tot, hi afirmava que aquesta suposada mena de dones "a les baralles criden, insulten, humilien i amenacen un marit que generalment resta callat i espantat" i quan ell les "empeny per treure-se-les de sobre criden la policia dient que han estat agredides".

Aquestes afirmacions han indignat un bon nombre d'usuaris de Twitter. Alguns han respost la publicació del CESAG acusant Blanes de "normalitzar el mite de la dona i la denúncia falsa, un dels arguments més habituals del masclisme" o qualificant l'acte de "misogínia en estat pur pagada per l'Estat". Quan la polèmica ja havia començat, el CESAG ha fet una piulada per defensar-se en què deia que Blanes "només descrivia una patologia tal com està caracteritzada al món científic". L'acte se centrava en el "trastorn histriònic de la personalitat", definit pel debatut i referencial manual de diagnòstic de l'Associació Americana de Psiquiatria (APA), que el caracteritza per l'excessiva preocupació sobre l'aspecte físic i la recerca constant d'atenció i aprovació i que afecta més dones que homes.

Finalment, aquest dijous dematí el centre ha esborrat la piulada de la presentació i n'ha fet una altra demanant disculpes. "Demanam disculpes per haver ferit sensibilitats amb una piulada descontextualitzada d'una conferència en què s'explicava una patologia psiquiàtrica amb un llenguatge molt informal. Aquest centre va ser fundat per una dona i sempre ha mantingut la igualtat de gènere", ha dit el centre universitari privat adscrit a la Universidad Pontificia de Comillas.

Fonts que varen assistir a la conferència han assegurat a l'ARA Balears que la polèmica s'ha tret de mare, que a l'acte es va parlar de diferents models tòxics d'homes i dones en la parella i que els assistents no hi van veure cap biaix masclista, tot i que sí que s'hi va utilitzar un llenguatge provocador. Blanes, exprofessor de Psiquiatria de la Universitat de Londres i exprofessor associat de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears, havia parlat sobre relacions en nombroses ocasions, com en aquesta entrevista publicada en aquest diari on parlava de quatre models de personalitats tòxiques en la parella: "homes més obsessius i paranoics" o "narcisistes i psicopàtics" i dones com "la límit histriònica" i "la dona ansiosa, dependent i obsessiva".

El Moviment Feminista de Mallorca també ha mostrat la seva repulsa per una xerrada que "caricaturitza" les dones, les "psicopatologitza" i "justifica la cultura de la violació i les violències masclistes".

stats