Societat 20/09/2019

World Clean Up Day: el repte de recollir més de tres tones de residus en un dia

Eivissa i Formentera participen en l’acció global contra la contaminació

Inma Saranova
4 min
World Clean Up Day: el repte de recollir més de tres tones de residus en un dia. / WORLD CLEAN UP DAY

EivissaEivissa i Formentera, tal com passa a altres racons de les Illes Balears, se sumen aquest dissabte a l’onada verda contra la contaminació mundial, que recorrerà 150 països en el World Cleanup Day. Aquesta és la segona edició a les Pitiüses d’un esdeveniment nascut a Estònia fa 11 anys i orientat a la neteja de comunitats, parcs, boscos i platges. L’any passat les Pitiüses varen afegir-se per primera vegada a aquesta acció, en què varen participar 1.500 voluntaris, que van recollir dues tones de residus a Eivissa. A Formentera 200 voluntaris van retirar una tona de fems, xifra que les entitats de l’organització esperen superar enguany.

El World Cleanup Day (Dia mundial de la neteja) l’organitza Let's Do It World, un moviment global que dona suport i connecta una nova generació de líders comunitaris disposats a actuar junts per trobar solucions al problema dels residus. Pel que fa a les Pitiüses, després de l'èxit de l'any passat, Eivissa Neta, Consciència Plàstica, PlasticFree Eivissa i Formentera i Let´s Do It Balears animen ciutadans, governs locals, ONG i empreses a sumar-se a una acció global de neteges que durarà 36 hores i s'estendrà des de Nova Zelanda fins a Hawaii.

Segons Barbara Di Giacinto, líder de l'equip Let´s Do It Balears, “l'objectiu no és només recollir residus, sinó també conscienciar sobre la gravetat de la crisi climàtica mundial, impulsar canvis de comportament cap a un menor consum i induir les empreses, organitzacions i governs a adoptar polítiques mediambientals més sostenibles”.

Segons un estudi de l’Eivissa Preservation Found, la mitjana de residus generats a Eivissa i Formentera l'any 2018 va ser de 537,9 Kg per habitant i any. Aquests valors superen la mitjana europea i espanyola amb un 14,4%. Per aquest motiu, Chris Dews, líder i fundador d'Eivissa Neta, insisteix que la missió de l’acció "és mantenir les zones costaneres, el camp i les carreteres rurals en un estat net i ordenat perquè tots en puguem gaudir, reduint la generació de residus, a més de la neteja de platges i altres llocs públics, alhora que s'explica i es promou tot el procés de reciclatge a les Illes”.

World Clean Up Day: el repte de recollir més de tres tones de residus en un dia. / WORLD CLEAN UP DAY

Encara que, tal com assenyalen des de Plastic Free Eivissa i Formentera, “les neteges no solucionaran el problema greu de la contaminació per plàstics”, aquesta associació també s’ha sumat a la convocatòria perquè, com diu la coordinadora, Myrto Pispini, “participant-hi entendrem que no podem continuar produint i consumint a aquest ritme si volem mantenir les nostres illes netes i saludables”.

Així, els ciutadans, les ONG i les empreses que vulguin participar-hi tenen diferents opcions, des de crear un equip per netejar l'àrea triada fins a acudir a un dels punts de trobada on hi haurà disponibles bosses, guants i tot el material informatiu des de les 10.00 fins a l'horabaixa. A més, des de l’organització conviden la gent a compartir fotos i vídeos a les xarxes socials i que, en el cas d’Eivissa, acudeixin a celebrar l’acte de cloenda al final de Platja d’en Bossa a partir de les 17.30 h, on es durà a terme una performança.

Dissabte verd a Eivissa

El Dia de la neteja coincideix a Vila amb la festa Viu la Posidònia, jornada en la qual s'organitzen un seguit d’activitats gratuïtes per a tots els públics a la platja de Figueretes amb l’objectiu de donar a conèixer els valors ambientals de la posidònia i la importància de la seva preservació.

L’esdeveniment, a més de coincidir amb la celebració del World Cleanup Day 2019, neix per commemorar el vintè aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco de les praderies de posidònia. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament d’Eivissa amb la col·laboració de GEN-GOB i Ports de Balears, i amb la participació de la Confraria de Pescadors d’Eivissa, el Centre de Recuperació d’Espècies Marines de l’Aquàrium de Cap Blanc (CREM), Aigua Km Zero, Tursiops, Amics de la Terra, Ibiza Stop Pl[astic, l’Arquiteca i l’Associació de Veïns de les Figueretes, a més dels restaurants que ja participen en el programa Viu la Posidònia.

“És una festa amb què volem sensibilitzar i donar visibilitat a la importància de la posidònia i la seva biodiversitat”, explica la regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Eivissa, Dessiré Ruiz, qui ha afegit que fer-ho coincidir amb el CleanUp Day els permetrà "aplegar esforços i fer feina junts per netejar la platja de Figueretes”.

El centre de les activitats serà precisament la platja de Figueretes, on des de les 10 i fins a les 19.30 h d’aquest dissabte es duran a terme tota mena d’activitats lúdiques, esportives, gastronòmiques i d’informació i conscienciació ambiental, dirigides a públic de totes les edats. La resta dels ajuntaments de l’illa també han preparat accions per a aquesta jornada, com les de Sant Josep, on hi ha prevista una acció a Platges de Comte i a la zona del Coco Beach de Platja d’en Bossa.

En el cas de la Pitiüsa petita, el Consell i l’associació Qué Celeste també s’han sumat a aquest moviment global. Així, aquest dissabte a partir de les 10 hores es farà una jornada de neteja a l'estany del Peix i a les seves zones adjacents com el llac Daurat, el litoral portuari i de Can Marroig, i el litoral urbà de la Savina. A més, l'empresa de busseig Formentera Divers farà una neteja en superfície i subaquàtica de la zona i la Conselleria de Medi Ambient del Consell coordinarà la retirada de les escombraries.

stats