Societat 20/11/2023

Vox planteja que els alumnes que triïn la llengua menys demanada canviïn de centre

El partit d'extrema dreta treballa en un pla d'incentius per als centres que s'adhereixin al pla pilot, malgrat que Educació encara no sap com l'aplicarà ni què costarà

2 min
Una aula d'una escola catalana, en una imatge d'arxiu

PalmaLa Conselleria d'Educació fa feina per quantificar què costarà la implantació de l'elecció de llengua i, especialment, per veure com pot fer-ne possible l'aplicació, tenint en compte la saturació de les aules. El conseller d'Educació, Antoni Vera, en comissió parlamentària, no va donar cap referència de com es farà i Vox ha agafat la iniciativa. El partit d'extrema dreta planteja una possibilitat que va en contra d'un dels mantres del Govern: "No hi haurà segregació". Proposa que als centres que tinguin dues línies, una sigui en castellà i l'altra, en català en les matèries troncals. Amb l'objectiu de complir amb les ràtios màximes, que a Primària són de 25 alumnes, l'extrema dreta planteja que si la quantitat d'alumnes que triïn una llengua fa necessari fer-hi les dues línies, els alumnes que triïn l'idioma amb menys demanda siguin desplaçats al centre més proper on es faci servir l'idioma escollit. "Se'ls podria facilitar el transport escolar gratuït, per exemple", plantegen fonts del partit.

Vox també té clar que, en l'esmena pressupostària que farà, quantificarà els costos de la segregació lingüística. "Ara per ara feim feina per determinar els incentius necessaris perquè els centres s'adhereixin al pla pilot, a fer atractiva la proposta i que tots els pares que vulguin puguin triar en llibertat", asseguren les mateixes fonts. Tal com va avançar l'ARA Balears, Vox tindrà en aquesta esmena una línia vermella. Si el Govern no l'accepta, tombarà els pressupostos.

Cap condemna a la crispació dins les aules

En relació amb la situació viscuda a l'escola de Campos, en què una mare va entrar a l'escola amb l'excusa que duia un pastís per celebrar l'aniversari del seu fill i obligà els alumnes a cridar 'visca Espanya', Vox no condemna aquesta actuació. "Fins ara els pares callaven. Però ara la gent ja s'ha cansat de girar l'esquena i ha dit basta a les imposicions", assenyalen les mateixes fonts. Cal recordar que aquesta mare, en ser interpel·lada pel director del centre, li va parlar de manera agressiva i li va dir: "T'aferraré l'article 3 de la Constitució al front".

stats