Erupcions intermitents, la nova fase del volcà de La Palma

L'activitat del Cumbre Vieja s'ha aturat dues hores de manera sobtada dilluns al matí

3 min
El volcà de la Palma s'ha reactivat aquest matí dia 27 de setembre

BarcelonaSemblava que el volcà Cumbre Vieja donava dilluns al matí una treva a l’illa de La Palma: durant gairebé tres hores, i per primera vegada des de la seva erupció, van deixar de sortir del cràter columnes de fum i cendra i llengües de lava. El cessament de l’activitat volcànica entre les 8.30 hores i les 11 h va donar esperances als illencs després d’una setmana de violentes erupcions com la de diumenge, quan el magma va engolir una part important del nucli urbà de Todoque i va ensorrar edificis importants, com el campanar de l’església i el consultori mèdic. Aviat, però, s’han imposat les tesis prudents dels vulcanòlegs: la inactivitat era només aparent i no implicava ni de bon tros el final de l’erupció. 

“Això no s’ha acabat. Fa només 24 hores es vivia la fase més efusiva i agitada, amb núvols de cendra a gran altura i colades de magma avançant ràpidament. El que ha passat aquest dilluns és que, com que és un volcà estrombolià, ha entrat en una fase d’intermitència: respira molt més lent perquè s’està recarregant i el més probable és que hi hagi una nova erupció”, explica a l’ARA la geòloga de la Unitat de Resposta Geològica davant d'Emergències de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) Juana Vegas, que vigila l’evolució de l’erupció a La Palma. També el director tècnic del Pla de Prevenció de Riscos Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha qualificat de “descans normal” el cessament d’activitat d’aquest dilluns. “Un volcà estrombolià té continuïtats i discontinuïtats en el seu comportament, però el que és segur és que no s’ha apagat”, ha afirmat. 

Els experts asseguraven que hi havia “poques garanties” que l’aturada fos definitiva i la lava i el fum negre que tornen a escapar-se de la boca del volcà, acompanyats d’algunes explosions esporàdiques que s’han pogut sentir a quilòmetres de distància, confirmen la brevetat de la treva. De fet, cap a les 19 h l’erupció ha reprès, amb explosions de baixa intensitat, segons l’institut Vulcanològic de les Canàries.

A més, el trasllat de l’activitat sísmica al sud de l’illa, concretament a Fuencaliente, on s’han detectat 16 terratrèmols, ha obligat els geòlegs a fer una crida a la prudència. “Hem d’estar molt amatents perquè l’escenari pot canviar ràpidament. Pot ser que el flux [de lava] hagi baixat; continua, tot i que amb menys quantitat, però després podria tornar a augmentar”, subratllaven des de l’Institut de Geociències. 

Aquest comportament no és nou. Els últims vuit dies s’han registrat episodis cíclics molt explosius de materials i gasos que s’alternaven amb d’altres de relativa calma.

L'arribada al mar

La previsió de les autoritats és que la lava del volcà arribi de manera “imminent” a la costa, però els geòlegs admeten que “és probable” que això passi, tot i que no és segur. Des de l’erupció el diumenge 19 de setembre, el Cumbre Vieja ha expulsat més de 46 milions de metres cúbics de material piroclàstic, però la consistència i viscositat de la lava –força menys fluida ara– ha fet que llisqui molt més lentament. “Si diumenge calculàvem l’avenç en metres, ara ho fem en centímetres”, explica Vegas. A més, la mateixa orografia de l’illa està dificultant l’arribada: hi ha dues colades actives, una a una velocitat molt baixa, i una altra dividida al seu torn en dues llengües més. D’aquestes, una es mou més lentament perquè s’ha topat amb la muntanya de Todoque, però els experts creuen que acabarà per envoltar-la i acabarà convergint al sud amb les altres.

Tant si la lava arriba en les pròximes hores com si no, el govern manté el confinament dels quatre nuclis poblacionals de Tazacorte més pròxims al lloc on previsiblement la lava pot caure al mar, una decisió que afecta unes 300 persones. Però tota precaució és poca: la lava ja ha afectat més de mig miler d’habitatges i una superfície de 237,5 hectàrees i, a més, Vegas subratlla que les cendres del volcà ja estan arribant a altres illes de l’arxipèlag canari. 

stats