Violador, proxeneta i estafador: un "professional del delicte" detingut a Barcelona

Els Mossos pensen que l'home, buscat arreu d'Espanya, ha acumulat nombroses víctimes

3 min
Una parella de mossos patrullen pel Raval, en una imatge recent

BarcelonaUna denúncia per agressió sexual i amenaces a Barcelona ha acabat amb la detenció d’un home de 38 anys que els Mossos d’Esquadra pensen que ha acumulat una multitud de delictes amb nombroses víctimes. Els Mossos l’investiguen per violacions, fer de proxeneta, estafes en què ha suplantat identitats i extorsió de persones. A l’home, de nacionalitat espanyola, ja el buscava la policia perquè tenia causes pendents arreu d’Espanya, als jutjats de Madrid, Palència i Burgos. Després de la detenció ha entrat a la presó però encara falta concretar quin és el seu abast. El defineixen com “un professional del delicte”.

Una noia de 23 anys va denunciar a principi d’any que un home l’havia agredit sexualment. Ella s’havia vist forçada a exercir la prostitució per la precarietat agreujada per la crisi econòmica del covid. Al pis on treballava li van dir que hi havia un home que gestionava un xat de missatgeria instantània en què també s’oferien serveis sexuals. Ella hi va contactar i l’home li va demanar tant el seu document d’identitat com fotos on sortís despullada a canvi d’uns pagaments per Bizum. Després van quedar en un hostal de Barcelona i allà la va violar.

L’home la volia obligar a tornar-se a trobar i l’amenaçava de fer públiques les fotos on apareixia despullada. Fins i tot va assegurar que enviaria les imatges a la seva família per explicar que exercia la prostitució. Al final la noia va denunciar-lo i es va obrir la investigació per intentar identificar l’home, de qui només tenien la descripció física que havia fet la víctima. El subcap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos a Barcelona, l’inspector Josep Naharro, explica que, gràcies a la investigació, van “dibuixar un mapa de Barcelona” dels espais que freqüentava l’home segons les línies telefòniques que utilitzava i els hotels on s’allotjava.

Noies joves i vulnerables

Abans de detenir-lo els Mossos no havien pogut fer cap identificació formal de l’home perquè les línies telefòniques no estaven al seu nom: suplantava la identitat d’algunes dones que controlava. Com a proxeneta buscava noies joves, habitualment estrangeres i vulnerables –que no tenien recursos o feia poc que havien arribat al país– per explotar-les sexualment. Acostumava a captar-les a través de portals d’anuncis a internet en què les dones s’oferien per fer tasques domèstiques de la llar o altres feines. El detingut utilitzava el seu nom per contractar línies telefòniques, obrir comptes corrents, obtenir targetes i demanar crèdits.

Això dificultava seguir el rastre de l’home, que dormia en diferents hotels on no solia passar més d’una nit. Quan la policia el va detenir dimarts a Barcelona, al carrer, anava acompanyat d’una menor i fins ara no s’ha determinat la relació entre ells. Un cop arrestat, els Mossos el van identificar tot i que, segons Naharro, l’home va donar dades falses i no portava cap document d’identitat real. Aleshores van comprovar que tenia ordres de detenció de diverses ciutats espanyoles per agressions sexuals i tràfic d’éssers humans, a més d’antecedents ja de jove per estafes.

Els Mossos també han vist que l’home extorsionava clients de webs de contactes sexuals que trucaven a les noies que ell controlava i els demanava diners a canvi de no difondre que són usuaris de prostitució. En un compte corrent que gestionava amb la identitat d’una de les víctimes es van fer 700 moviments en dos mesos que ascendien a 45.000 euros: es vinculen als ingressos tant de la prostitució com de les extorsions. L’inspector dels Mossos assegura que és un cas amb “xifra negra” –desconeguda per la policia– perquè es dona per fet que hi haurà moltes víctimes. Fins ara se li han pogut atribuir dues agressions sexuals i quatre suplantacions d’identitat.

stats