Societat 02/11/2016

Violació i apunyalament durant un permís penitenciari

Detenen un reclús per agredir sexualment una dona aprofitant tres dies de llibertat

Enric Borràs
2 min
Tomás Pardo Caro a finals del 2004, quan sortia de l'Audiència de Barcelona d'una sessió del judici per la violació i assalt que el va portar a la presó

BarcelonaEra a la presó complint condemna per violació des de feia 11 anys i començava a tenir permisos. I diumenge va ser detingut com a sospitós d’un assalt brutal a una altra dona: l’hauria comès dissabte durant un d’aquests permisos de cap de setmana, que havia obtingut per primera vegada al juliol.

Es tracta de Tomás Pardo Caro, arrestat diumenge a la Panadella (Anoia) pels Mossos d’Esquadra, que el buscaven per haver raptat, violat, robat i intentat matar una jove a Castellbisbal dissabte al matí.

La víctima està ingressada a l’hospital amb “ferides rellevants”, segons van indicar ahir fonts policials a l’ARA. Pardo complia una condemna de 26 anys per una violació –també amb robatori i intent d’homicidi, com la d’aquest cap de setmana– i per lesions a una altra dona. Aquests delictes els va cometre el 2002 i va arribar a quedar en llibertat provisional durant un temps per un error judicial.

El reclús, ara detingut, va sortir de la presó de Ponent de Lleida divendres amb un permís de tres dies que s’acabava diumenge a les 16.00 h. Dissabte al matí, a Igualada, va abordar una dona que estava a punt d'agafar el cotxe. Se la va endur a una zona boscosa de Castellbisbal i la va violar, li va robar i la va apunyalar al coll. Quan va marxar, la víctima va poder trucar amb el mòbil per demanar auxili i ara està ingressada a l’Hospital de Martorell.

Els Mossos d’Esquadra van detectar que algú va intentar treure diners amb la targeta de crèdit de la víctima: era un nebot de Pardo. Això els va posar sobre la pista que els va permetre arrestar el sospitós diumenge, a la Panadella (Anoia), cap a les dues del migdia.

L’agressor havia de complir condemna fins a l’any 2022, però ja havia sortit del centre de Ponent altres vegades. En concret, tenia una autorització per treballar cada dia a l’exterior, al Centre de Producció de Raimat gestionat pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), molt pròxim a la presó. A més, també havia tingut abans dos permisos més de tres dies com el que va aprofitar per cometre el crim –i que va autoritzar el jutge de vigilància penitenciària–, el primer al juliol i el segon al setembre.

Bona conducta

Al centre penitenciari de Ponent, Tomás Pardo seguia voluntàriament un programa específic per tractar condemnats per violència sexual i havia passat per dues presons més abans d’anar a parar a la presó de Lleida. El jutge de vigilància penitenciària li va concedir els permisos davant els “informes positius” sobre la seva conducta, va confirmar ahir el director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó. “No hi havia cap indici que fes pensar en un possible fracàs”, va afegir. Els permisos durant la condemna es consideren una eina bàsica de reinserció perquè el reclús pugui tornar a la societat, però Calderó admet que els sistemes penitenciaris “no són infal·libles, ni tampoc la conducta humana”.

Segons les dades de la conselleria de Justícia, la taxa de reincidència en el mateix tipus de delicte dels condemnats per agressions sexuals quan surten de la presó és d’un 6% a Catalunya.

stats