La violació múltiple de Sabadell: “Tots eren agressors”

El fiscal reivindica la “intimidació ambiental” patida per la víctima

3 min
Un dels acusats entrant a l’Audiència de Barcelona.

BarcelonaDesprés de la polèmica del primer dia en el judici per la violació múltiple de Sabadell, en què la víctima va patir una revictimització quan va declarar per l’interrogatori del fiscal, aquest dimecres s’ha fet la segona i última sessió. El fiscal, en el seu informe final, ha evitat referir-se a les preguntes del dia anterior però ha volgut ser contundent contra els quatre acusats: “Per a la víctima, tots els que eren allà eren agressors materials”. Un dels quatre acusats és qualificat d’autor i cooperador i els altres tres són considerats cooperadors, però el fiscal ha demanat que tots siguin condemnats a penes d’entre 37 anys i mig i 40 anys i mig de presó per les tres agressions sexuals. Ha reivindicat la “intimidació ambiental” patida per la víctima i els acusats se n’han intentat desvincular.

Els quatre acusats només han respost les preguntes dels seus advocats. El presumpte autor de la tercera i última agressió sexual ha al·legat que la relació va ser consentida: “Ho juro per Déu i la meva mare”, ha dit, i ha afegit que a la nau abandonada dels fets hi havia una festa amb música i una desena de persones. El fiscal l’ha rebatut perquè ha qüestionat que mai ha identificat els assistents a la nau. També ha recordat que la prova principal que l’incrimina és que es va trobar el seu ADN en les mostres biològiques que es van extreure de la víctima i la seva roba. El fiscal ha afegit que es van extreure dos perfils més que corresponen als autors de la primera i la segona violació: un no s’ha pogut identificar durant la investigació i l’altre va fugir perquè el jutge d’instrucció no el va voler enviar a presó preventivament.

Els quatre acusats, als laterals, durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

Pel que fa als tres altres acusats, tots han evitat situar-se a la nau en el moment que es van cometre les agressions sexuals, malgrat que la policia els va interceptar al lloc. El fiscal ha mantingut que són cooperadors perquè la víctima els va identificar en les rodes de reconeixement o per la veu. Dos dels acusats han aprofitat l'últim torn de paraula a la desesperada: un per incriminar el seu germà –el fugat de la justícia– i dir que la víctima s’havia confós i l’altre per reiterar la seva innocència i que, si no, el “pengin”. La meitat dels acusats estan en presó preventiva. Un dels que estan lliures ha fet el signe de victòria aquest matí quan entrava a l’Audiència de Barcelona i les càmeres el captaven.

Un dels acusats fent el signe de victòria aquest matí quan entrava a l’Audiència de Barcelona.

Mantenir-los en ment

Una de les preguntes que van causar rebombori en l’interrogatori del fiscal va ser quan va demanar a la víctima si havia intentat escapar-se. En la seva última intervenció, el fiscal ha mencionat la resposta de la noia, que llavors tenia 18 anys, per argumentar que si no va fugir va ser perquè no podia: “No només perquè tenia un home a sobre, sinó perquè fora, a la sala, hi havia altres individus”. Els advocats dels acusats qüestionen que la víctima pogués identificar els homes si era fosc quan va patir les violacions i la nau tenia poca llum, però el fiscal ha recordat que la noia, abans de sortir d’allà, va fer un esforç per “fixar-se en el lloc i les persones” per mantenir-los en ment, com ella va declarar.

“Són cooperadors necessaris perquè van crear un clima d’intimidació”, ha assegurat. També ha recuperat la primera frase que va dir la víctima quan un dels acusats la va treure de la nau i ella va demanar auxili als ocupants d’un cotxe: “M’han violat cinc moros”. Unes paraules corroborades pels ocupants del vehicle, que van identificar l’acusat. El fiscal ha valorat que la noia tenia la sensació “que havia sigut violada per tots” i que per això d’entrada va dir cinc i no tres. Ha justificat així els dubtes que tenia de qui realment l’havia agredit sexualment.

El judici ha acabat i ara el tribunal haurà de dictar sentència. Sobre l’interrogatori a la víctima, la fiscal delegada de violència contra la dona, Pilar Martín Nájera, ha admès que es va fer "sense cap tipus de sensibilitat ni empatia", cosa que, al seu parer, "no s'ha de produir mai”. En canvi, l’advocat de la víctima, Jorge Albertini, ho ha qualificat de "treball impecable" per demostrar els fets.

stats