Una trentena de ferits, sis greus, en un xoc entre una locomotora de mercaderies i un tren de passatgers a Tarragona

El comboi de Rodalies duia uns 75 viatgers, que han hagut de ser evacuats

ARA
4 min
Tren accidentat en el sinistre ferroviari que s'ha produït a Vila-seca

BarcelonaUn tren regional de la línia R16 que feia el trajecte entre Barcelona i Tortosa i una locomotora de mercaderies han xocat aquest diumenge cap a les 21.50 hores al baixador de Vila-seca (Tarragonès). Segons Renfe, al tren hi havia 75 passatgers, i d'acord amb l'última actualització del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la topada ha deixat 29 persones ferides de diversa consideració. En total, 21 dels afectats han sigut traslladats a centres hospitalaris de la zona, sis d'ells en estat greu que han hagut de ser atesos als hospitals de Santa Tecla i Joan XXIII.

L'accident, segons el gestor ferroviari estatal Adif, ha tingut lloc a l'estació de Vilaseca quan una locomotora aïllada, que no arrossegava vagons, de la companyia Captrain, "s'ha saltat el senyal" que estava "en indicació de parada" per causes que ara s'investiguen. Tot i que inicialment havia atribuït el xoc frontal a una fallada als frens de la locomotora, fonts d'Adif precisen a Efe que aquesta possibilitat "és una hipòtesi més" de les causes de l'accident. "No se sap per què la locomotora s'ha saltat el semàfor, i això és el que ara cal investigar", han dit. A més de la investigació que obriran d'ofici Adif i la companyia Captrain, se n'obrirà una altra per part de l'anomenada Comissió de Recerca d'Accidents Ferroviaris, un òrgan col·legiat dependent del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Fins a 12 dotacions dels Bombers van treballar en l'evacuació dels passatgers. Renfe ha activat els protocols de seguretat en coordinació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil, que ha posat en alerta el pla d'emergències en transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) arran de l'accident. Renfe i Adif han obert una investigació per determinar les causes exactes del xoc. Segons Adif la locomotora de mercaderies és de Captrain, però en un vídeo al qual ha tingut accés l'ARA es veu que està retolada amb les sigles de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Els dos trens que han topat a Vila-Seca

Segons ha informat aquest dilluns al matí l'operador ferroviari, la circulació entre Tarragona-Cambrils/Reus ja s'ha restablert per una via i s'ha recuperat el servei a les línies R15 (Barcelona-Reus/Móra) i R16 (Barcelona-Tortosa). L'altra via romandrà inoperativa mentre els tècnics treballen per retirar el regional que va resultar envestit per una locomotora de mercaderies. Amb tot, Renfe ha avisat aquest dilluns a les sis del matí que els primers trens encara es podran veure afectats.

"Hem sentit una sacsejada forta"

Per garantir la mobilitat dels viatgers de les línies afectades (R15, R16 i R17) s'està gestionant un servei alternatiu per carretera des de Tarragona fins a Móra, Tortosa i Port Aventura. La majoria de passatgers, però, han hagut d'esperar a l'estació de Vila-seca una bona estona. La mateixa delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, ha remarcat les dificultats per trobar transport alternatiu per als passatgers que no tenien vehicle propi per tornar a casa. Poc després, l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha assegurat que "la situació està sota control, tots els viatgers s'estan traslladant als seus destins i els que tenen alguna lesió s'estan revisant als hospitals".

La majoria dels ferits -29- han estat atesos pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) al mateix baixador de Vila-seca, tres passatgers s'han traslladat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, tres més al centre hospitalari de Santa Tecla i quatre a diversos CUAPS del territori. El Jesús viatjava en el tren accidentat i relata que primer ha sentit uns xiulets i, després, una "sacsejada forta" que ha fet volar pels aires la bossa que portava a les mans, i que els llums del tren s'han apagat i encès: "Ens hem endut un bon ensurt, tothom estava espantat perquè no sabíem què estava passant". "Ha estat un cop fort, s'han apagat les llums, ha sonat l'alarma i s'han trencat els vidres i tothom estava cridant", ha explicat Lluís Alemany, un altre viatger del tren sinistrat.

Després, segueix el Jesús, han decidit començar a baixar del tren perquè ja hi havia viatgers d'altres vagons que ho havien fet. Aleshores han vist que la part de davant del comboi havia quedat danyada, perquè és la que havia topat amb la locomotora, i que hi havia persones amb ferides. "He vist passar un noi amb talls a les mans", relata resignat mentre espera un transport alternatiu per arribar fins a casa. Ell, previsor, ja havia agafat aquest tren i no l'últim, pensant que així s'estalviaria els retards.

Alemany, que és veí de Palafrugell, ha explicat que anaven amb el tren quan han escoltat de sobte una botzina i, tot seguit, han xocat amb la locomotora."Un amic meu és un dels ferits, de dinou anys, i se l'han emportat amb l'ambulància. Ha sigut una mica dur i impactant; no ens ho imaginàvem, cada setmana agafem el tren, ara fa una mica més de respecte agafar-lo", ha afirmat el passatger.

Aquest és el segon accident ferroviari que es produeix a Catalunya en menys d'un mes, després de l'ocorregut el passat 16 de maig a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat, quan un comboi amb mercaderies i un tren de passatgers van xocar a Sant Boi (Barcelona), la qual cosa va causar la mort d'un dels maquinistes i ferides de diversa consideració a 86 passatgers.

stats