Villarejo va conspirar per implicar Trapero en un cas de drogues

L’home clau de l’operació Catalunya va intentar que el jutge Baltasar Garzón li punxés el telèfon

3 min
L'excomissari José Manuel Villarejo, en una fotografia d'arxiu.

BarcelonaL’excomissari més conegut de les clavegueres de l’Estat i peça clau de l’operació Catalunya, José Manuel Villarejo, va arribar a conspirar per implicar l’actual major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero –quan era un comandament de policia judicial del cos–, en un cas de drogues fabricat a mida per aconseguir que el jutge Baltasar Garzón li punxés el telèfon. Això és el que s’entén de la gravació d’una conversa que s’ha incorporat en una causa que investiga el jutge de l’Audiència Nacional Manuel Garcia-Castellón i a la qual ha tingut accés l’ARA. Dues fonts diferents que en coneixen les veus han identificat els tres interlocutors com a Villarejo, el seu estret col·laborador Antonio Giménez Raso, que també era policia, i l’excap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) José Luis Olivera, que més tard va arribar a dirigir el Centre d’Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. Raso i Olivera també estan implicats en l’anomenada operació Catalunya contra els polítics independentistes.

Aquí pots escoltar la conversa:

(Més avall pots llegir-ne la transcripció detallada)

La conversa entre tots tres, enmig d’un llarg àpat i que a estones costa de sentir, és una mostra del modus operandi d’alguns dels elements clau de la cúpula de la Policia Nacional que van conformar el que es coneix com les clavegueres de l’Estat. Es va gravar el 2009, quan Villarejo ni tan sols sabia qui era Trapero –fins i tot ho pregunta durant el dinar als seus interlocutors–, però ell i els seus col·laboradors tenien clar que molestava. En realitat tots tres intentaven buscar la manera de perjudicar-lo a ell i al fiscal David Martínez Madero, que duia el cas dels prostíbuls Riviera i Saratoga, on investigava una trama d’explotació sexual en què hi havia diversos policies nacionals corruptes implicats. Per boicotejar la investigació entorn dels bordells calia desacreditar qui creien que era el seu confident, Manuel Gutiérrez Carbajo, punxar-li el telèfon implicant Trapero en una trama de tràfic de drogues o blanqueig, i implicar i "desmuntar" el mateix fiscal, tal com va dir Olivera. Havien de ser aquests delictes, perquè així el cas saltaria automàticament dels jutjats de Barcelona, on treballava Madero, a l’Audiència Nacional.

Dur el cas a l’Audiència

"L'única manera de fotre-li mà a Carbajo és pel tema del blanqueig", comença Raso a la conversa, i Villarejo mateix és qui hi fica el jutge Garzón pel mig: "Balta, Balta se’l fa aquest tema", diu. Llavors, Raso afegeix que Trapero és confite (confident) i "íntim amic" de Carbajo. Olivera afegeix: "A aquest se li ha de punxar el telèfon perquè entri a l’Audiència Nacional per tràfic de drogues". La proposta convenç els tres conspiradors. Olivera matisa que "és igual" si és per tràfic de drogues o per blanqueig, volent dir que tots dos delictes els serveixen per dur el cas a l’Audiència Nacional. Villarejo s’ofereix fins i tot a fer arribar "a poc a poquet" la informació fabricada al DAO, el director adjunt de la Policia Nacional, llavors Eugenio Pino. La idea era fer-li arribar una de les notes informatives que han fet famós Villarejo, i amb què ha intoxicat nombroses investigacions judicials.

Llavors, Olivera afegeix, donant a entendre que s’encarregaria de convèncer Garzón perquè actués com volien: "I jo intento menjar un dia amb el Barrabàs, i ell l’únic que vol és premsa". Diu clarament que tot plegat, a Garzón, "l'hi pot posar dura". "És una presa espectacular", afegeix Villarejo. I encara remata: "A Garzón se li pot dir que Madero va ser un dels que van conspirar en contra seva amb tota la moguda". Villarejo també comenta a Olivera que, quan li faci arribar "la nota" abans hauria d’haver sortit "alguna cosa puntual on Madero ja parli de conspiració contra Balta", referint-se una altra vegada a Baltasar Garzón. David Martínez Madero va morir dos anys després d’aquella conversa, quan era director de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Transcripció de la conversa entre José Manuel Villarejo, Antonio Giménez Raso i José Luís Olivera

Antonio Giménez Raso- L'única manera de fotre-li mà a Carbajo és pel tema del blanqueig, jo t'asseguro que amb les dades que jo us he enviat...

José Luis Olivera- Tu em dones el tema del blanqueig i jo ho intento, el que passa és que s'haurà d'anar a Barcelona perquè a l'Audiència Nacional és difícil ficar-ho.

AGR- Però a Barcelona tu no pots posar-hi aquest tio mentre que el Madero estigui...

JLO- No se n'assabenta el Madero.

José Manuel Villarejo- Balta, Balta se'l fa aquest tema.

JLO- No se n'assabenta.

JLO- Balta te'l fa aquest tema, ben estructurat amb el tema de Fiscalia.

AGR- ¿Saps de qui és confite [confident] ja i íntim amic? Perquè deu tenir una capacitat de la hòstia. Jo he parlat amb bastanta gent que el coneixen personalment i menja amb ell. Ara és amb... amb el Trapero.

JLO- A aquest se li ha de punxar el telèfon perquè entri a l'Audiència Nacional per tràfic de drogues.

JMV- Qui és el Trapero?

AGR- El cap de la policia judicial dels Mossos.

JLO- Cal punxar-l'hi per tràfic de drogues.

JLO- Has de treure-li una informació com si tu fossis el confite. Tu imagina't que ets el confite i jo li haig de picar el canuto [punxar el telèfon]. M'has de donar les dades per jo anar a picar-li el canuto però per tràfic de drogues, se li ha de picar per tràfic de drogues. És igual per tràfic de drogues o blanqueig perquè és pel que pot entrar a l'Audiència nacional. Que està liderant una organització en què hi pot haver guàrdies civils, mossos d'esquadra...

JMV- Policies.

JLO- Tu em dones els canutos [telèfons] i podem fer un escombratge. ¿Tu tens el telèfon del Trapero? Els tens oi? I el del Falcó? El pot portar? El tens també.

AGR- Sí.

JLO- Bé, doncs, aquest parla amb el Trapero amb el Falcó i amb tal i això al Garzón li pot posar dura i en tres mesos ho podem...

JMV- Però els telèfons no. Dona-li aquestes dades al Rafa i jo amb les dades que tinc i el que li he anat transmetent al DAO... El DAO té informació d'aquest tema, a poc a poquet i ja està.

JLO- I jo intento menjar un dia amb el Barrabàs, i ell l'únic que vol és premsa

JMV- I això és una presa espectacular perquè mira aquí cau.

JLO- El desmuntes [al fiscal Madero] i aquest parla amb el Madero amb l'altre. No crec que parli amb el Madero...

JMV- A Garzón se li pot dir que Madero va ser un dels que van conspirar en contra seva amb tota la moguda i tal i qual i que a més en aquest tema, abans. Quan tu li donis la nota a ell abans ha d'haver sortit alguna cosa puntual on Madero ja parli de conspiració contra Balta perquè tu li diguis: jo tinc dades d'això. 

stats